Státní pozemkový úřad opět v čele žebříčku nejtransparentnějších organizací

28.07.2023 16:03 | Tisková zpráva

Státní pozemkový úřad (SPÚ) získal první místo v hodnocení organizačních složek státu podle K-Indexu od neziskové organizace Hlídač státu. S počtem 0,95 bodů obhájil prvenství ve své kategorii a s ratingem A se opět se zařadil na první místa žebříčku nejúspěšnějších institucí. Ze všech hodnocených subjektů se SPÚ umístil na 2. místě.

Státní pozemkový úřad opět v čele žebříčku nejtransparentnějších organizací
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

„Díky aktivitě Hlídač státu a zveřejněných dat občan vidí, jak si jednotlivé instituce stojí. Těší mě, že se Státní pozemkový úřad opakovaně řadí mezi ty nejlepší. Je to výsledek práce našich zaměstnanců a správně nastavených interních postupů v oblasti veřejného zadávání, které jsou často striktnější, než je požadováno legislativou.“, uvedl k umístění ústřední ředitel Martin Vrba.

O několik míst si úřad polepšil také v souhrnném hodnocení TOP 100 subjektů. Oproti loňskému roku, kdy se umístil na pátém místě, získal letos druhou příčku. První místo si odneslo Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a Středisko služeb školám, České Budějovice. Počet uveřejněných smluv byl ve srovnání s SPÚ výrazně nižší.

„Jenom v roce 2022 administroval SPÚ více než 2 000 veřejných zakázek a v Registru smluv uveřejnil ze všech svých agend přes 8 000 smluv v celkové hodnotě 4.4 mld. Kč.“ doplnil Vrba.

Index korupčního rizika – zkráceně K–Index, je ukazatel míry rizikových faktorů spojených s korupcí a nehospodárným nakládáním veřejných financí. Získaný Rating A např. dokazuje, že hodnocený subjekt nevykazuje téměř žádné rizikové faktory, nekoncentruje zakázky u jedné skupiny dodavatelů, netají cenu a dobrovolně zveřejňuje smlouvy pod 50 000 Kč.

Do hodnocení za rok 2022 vstupovala data z hospodaření celkem 1 108 největších státních úřadů. Dle závěrů organizace Hlídač státu se obecně míra rizik souvisejících s K-Indexem snižuje a transparentnost subjektů vzrůstá. Přestože známka B zatím zůstává, bodový průměr se v letošním ročníku zlepšil.

Výsledky Top 100 nejlepších subjektů podle K–Indexu pro rok 2022 si můžete prohlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …