Státní veterinární správa stahuje mleté vepřové maso prodávané v Lidlu kvůli nadlimitnímu obsahu antibiotik

12.10.2021 21:20 | Tisková zpráva

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu mleté vepřové maso prodávané v prodejnách obchodního řetězce Lidl. Laboratorní vyšetření odhalilo v surovině (masovém ořezu z Polska), z níž byl produkt vyroben, nadlimitní obsah antibiotika amoxicilinu. Spotřebitelé, kteří mají maso doma, by jej rozhodně neměli konzumovat a mohou jej vrátit v prodejně, ve které jej zakoupili.

Státní veterinární správa stahuje mleté vepřové maso prodávané v Lidlu kvůli nadlimitnímu obsahu antibiotik
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Identifikace výrobku:

Název: Vepřové mleté maso 20 %, váha 1 kg
Výrobce: MASO POLIČKA s. s.
Číslo šarže: 207237
Datum použitelnosti: 10. 10. 2021
Celkové množství: 17 430 kg

Inspektoři SVS odebrali u výrobce vzorek ze zásilky masového vepřového ořezu dovezeného z Polska. Následné vyšetření prokázalo ve vzorku výrazně nadlimitní obsah amoxicilinu. Detekovaná hodnota byla 60krát vyšší než limit, který činí 50 µg/kg. 

Anketa

Kdo bude nejhorším ministrem, pokud v kabinetu zasedne?

hlasovalo: 69163 lidí

Při okamžitě zahájeném došetřování případu bylo zjištěno, že provozovatel v mezidobí mezi odebráním vzorku a obdržením výsledků použil masový ořez k výrobě výše popsaného produktu. Dne 3. 10. 2021 bylo veškeré množství vyexpedováno do skladů obchodního řetězce Lidlu. SVS nařídila stahování daného výrobku z tržní sítě a jeho následnou likvidaci.

Antibiotika se v chovech hospodářských zvířat používají v medicínsky odůvodněných indikacích s cílem zachování dobrého zdravotního stavu a užitkovosti a jejich odpovědné používání přináší řadu pozitiv. Minimalizují například četnost, závažnost a zdravotní dopady výskytu infekčních onemocnění zvířat a s tím spojené i nepříznivé ekonomické dopady. Proto, že používání antibiotik přináší také řadu rizik, je v celé Evropské unii od roku 2006 zakázáno používat antibiotika coby stimulátorů růstu a produkce u potravinových zvířat.

V České republice se díky opatřením na úrovni Ministerstva zemědělství, chovatelů a veterinárních lékařů zlepšuje zdravotní stav zvířat. I díky pravidelné kontrole Státní veterinární správy v oblasti reziduí léčiv je situace velmi dobrá.

Amoxicilin patří do skupiny penicilinů. Jde o nejpoužívanější skupinu antibiotik ve veterinární medicíně. Peniciliny mají obecně nízkou toxicitu, u některých jedinců mohou však vyvolávat alergické reakce. Z tohoto důvodu jsou pro peniciliny stanoveny nízké limity v potravinách tzv. MRL (maximální limit reziduí).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…