Státní zemědělský intervenční fond přijímá žádosti o mimořádné podpory pro chovatele prasnic a dojnic

19.11.2016 14:39

Od 15. listopadu začal Státní zemědělský intervenční fond přijímat žádosti na další mimořádné opatření, které zlepší současnou situaci v živočišné výrobě. Jedná se o letos již druhý balíček mimořádných podpor pro chovatele prasnic a dojnic. Podpora se bude vyplácet podle počtu kusů zvířat evidovaných v Integrovaném registru zvířat (IZR). Celkem je pro české chovatele určena částka 559,2 milionu korun.

Státní zemědělský intervenční fond přijímá žádosti o mimořádné podpory pro chovatele prasnic a dojnic
Foto: SZIF
Popisek: Státní zemědělský intervenční fond, logo

Podpora má za cíl kompenzovat producentům mléka a zemědělcům v dalších odvětvích živočišné výroby klesající výkupní ceny způsobené vlivem pokračujícího ruského embarga, a zamezit tak prohlubující se narušení trhů. Dotace bude poskytována podle počtu kusů zvířat evidovaných v IZR v celkové výši 559,2 milionu korun.

Hlavním kritériem pro získání podpory je počet alespoň 3 kusů prasnic nebo 3 kusů dojnic evidovaných v IZR k 30. září 2016. Základní sazbu podpory na 1 kus zvířete stanoví Ministerstvo zemědělství na základě počtu žadatelů a jejich zvířat, přičemž zvýhodněná sazba podpory ve výši 120 % základní sazby je určena chovatelům dojnic, kteří mají v IZR evidováno 3 až 50 kusů zvířat. Sazby zveřejní SZIF nejpozději do 15. prosince 2016.

Vedle hlavního kritéria souvisejícího s počtem zvířat je žadatel dále povinen v období od 25. listopadu 2016 do 30. dubna 2017 splnit jeden z uvedených závazků, a to jak pro podporu na dojnice, tak i prasnice (pokud tedy žadatel chová prasnice i dojnice, je zapotřebí splnit 2 závazky):

1. dočasné nenavyšování produkce mléka/vepřového masa, 
2. členství v organizaci producentů mléka/vepřového masa, 
3. účast v akreditovaném režimu jakosti mléka/vepřového masa, 
4. účast v režimu ekologického zemědělství, 
5. absolvování školení o finančních nástrojích a řízení rizik producentů mléka/vepřového masa organizovaného Ministerstvem zemědělství/Ústavem zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). 

SZIF přijímá žádosti od 15. do 25. listopadu 2016. Nejjednodušší a nejrychlejší způsob podání a vyřízení žádosti nabízí Portál farmáře. V případě, že bude žadatel potřebovat pomoc při vyplňování a podání žádosti, může se obrátit na naše zaměstnance Oddělení příjmu žádostí a LPIS. 

V souvislosti s tímto opatřením Českomoravská společnost chovatelů, a.s. (provozovatel ústřední evidence zvířat) rozeslala všem chovatelům prasnic a dojnic výzvu k provedení kontroly správnosti a úplnosti stavu evidence zvířat k 30. září 2016. Cílem je minimalizovat možné chyby nebo nepřesnosti ve stavu evidence zvířat, zrychlit zpracování žádosti a výplatu podpor.
 

Bližší informace a podmínky k žádostem budou od 14. listopadu zveřejněny na webových stránkách v sekci SZIF poskytuje/ Společná organizace trhu/ Mimořádná opatření; samotná žádost bude od 15. do 25. listopadu k dispozici na Portálu farmáře a zároveň i na webu SZIF. V případě dotazů se mohou žadatelé obracet na infolinku SZIF na telefonním čísle 222 871 871 nebo e-mailu info@szif.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…