Strakovu akademii navštívilo přes čtrnáct set zájemců o prohlídku. Úspěch měla nová známka i fotosoutěž

11.03.2017 20:40

Široká veřejnost měla v sobotu 11. března 2017 po dvou letech možnost opět navštívit prostory Strakovy akademie a přilehlou zahradu. Do historické budovy si našlo cestu celkem 1423 lidí. Kromě komentované prohlídky sídla Úřadu vlády ČR byla pro veřejnost připravena příležitostná přepážka České pošty, kde bylo možné zakoupit novou speciální poštovní známku vydanou ke 120. výročí otevření Strakovy akademie. Novým prvkem dne otevřených dveří byla rovněž fotosoutěž, do které se zapojila řada návštěvníků.

Strakovu akademii navštívilo přes čtrnáct set zájemců o prohlídku. Úspěch měla nová známka i fotosoutěž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Strakovu akademii navštívilo 1423 zájemců o prohlídku, kteří s průvodci navštívili například jednací sál vlády, pracovnu předsedy vlády, nový tiskový sál, starý tiskový sál, zahradu a další zajímavá místa.

Lidé se také zapojili do soutěže o nejlepší fotografii. Pod hashtagem #jsmenavlade zveřejňovali své příspěvky z dne otevřených dveří na Instagramu. V pondělí ve 12 hodin bude soutěž ukončena a fotografie s největším počtem získaných „like“ se stane vítěznou fotografií. Její autor bude oceněn publikací o pražských palácích pod správou Úřadu vlády ČR od Herberta Slavíka a speciální poštovní známkou k 120. výročí.

Strakova akademie

Majestátní novobarokní budova ležící na nábřeží Edvarda Beneše v Praze sloužila po dokončení její stavby v roce 1896 jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin. Stavbu projektoval architekt Václav Roštlapil a na výzdobě budovy se podíleli sochaři Josef Mauder a Celda Klouček. Ke Strakově akademii patří i rozlehlá zahrada budovaná pod dohledem Františka Thomayera.

Od roku 1921 ve Strakově akademii sídlil Československý svaz studentstva a později studentský spolek Akademický dům. Kromě toho zde byla umístěna některá ministerstva a státní úřady. Od dubna roku 1939 začala budovu využívat protektorátní vláda a Strakova akademie podstoupila rozsáhlou rekonstrukci. Po druhé světové válce byla budova vyhrazena pro potřeby nové československé vlády a do roku 1992 zde sídlilo předsednictvo dvaceti poválečných vlád. Od 1. ledna 1993 je Strakova akademie sídlem vlády České republiky.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…