Středočeské nemocnice hospodařily s celkovým ziskem 40 milionů korun

06.01.2015 20:01

Středočeské krajské nemocnice zlepšily v roce 2014 své hospodaření. Na rozdíl od konce roku 2013 se jejich celkový hospodářský výsledek zlepšil o několik desítek miliónů korun.

Středočeské nemocnice hospodařily s celkovým ziskem 40 milionů korun
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

„Skutečnost, že se krajské nemocnice ubírají ve svém hospodaření dobrým směrem, bylo patrné už v polovině letošního roku, kdy většina z nich vykazovala mírný zisk. V záporných číslech zůstávala Oblastní nemocnice Mladá Boleslav a Oblastní nemocnice Příbram, ale to už je na počátku roku 2015 minulost. I tyto dvě nemocnice nyní vykazují plusová čísla,“ konstatovala středočeská radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová. „Je vidět, že vedení nemocnic odvádí skutečně dobrou práci, za což si zaslouží poděkování,“ dodal hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

V hospodaření nemocnic se podle hejtmana pozitivně promítla zejména změna úhradové vyhlášky, která umožnila nemocnicím více si vydělat za péči hrazenou ze zdravotního pojištění a nemocnice si také dokázaly udržet počty hospitalizovaných a ošetřených pacientů ve vysokých číslech. „Významnou pomocí byly i provozní dotace na ztrátové činnosti, které krajským zdravotnickým zařízením poskytuje Středočeský kraj,“ uvedla radní Jiřina Fialová.

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a.s., která získala před měsícem za své hospodaření čtvrtou příčku v hodnocení HealtCare Institutu v oblasti „Finanční zdraví nemocnic“, ukončí své hospodaření za rok 2014 přebytkem ve výši cca 5 milionů korun. V nemocnici byl například v průběhu roku změněn zásobovací systém, který nyní umožňuje oddělením lépe plánovat nákupy zdravotnického materiálu a zbytečně nehromadit zásoby.

Oblastní nemocnice Kladno, a.s., vykázala za období leden až listopad 2014 oproti loňskému roku lepší hospodářský výsledek o 74 milionů korun a očekává, že jej zlepší až o 85 milionů. Také ona ušetřila na nákupech spotřebního zdravotního materiálu a energiích. Její tržby za vlastní výkony pak byly oproti roku 2013 vyšší dokonce o 60 milionů korun.

Velký posun při zlepšení hospodaření vykázala také Oblastní nemocnice Příbram, a.s., která docílila za období leden až listopad 2014 zisk ve výši 1,3 milionu korun. Oproti roku 2013, kdy měla ztrátu více než 49 milionů, je to posun o 50,5 milionu korun.

Úspěšný rok má za sebou i Oblastní nemocnice Kolín, a.s., jejíž zisk za rok 2014 činí cca 15 milionů korun. To je o 13,5 milionu více než v roce 2013. S vyrovnaným či mírným ziskem přitom hospodaří všechny části této nemocnice – tj. nemocnice Kolín, nemocnice Kutná Hora a LDN Vojkov.

Oblastní nemocnice Benešov vykázala ke konci roku 2014 zisk ve výši 18 milionů korun a je to nejlepší hospodářský výsledek v celé její historii. Letos získala titul „Nejlepší nemocnice kraje 2014“ a navíc získala třetí místo v celorepublikovém žebříčku nemocnic v oblasti „Spokojenost a bezpečnost zaměstnanců nemocnic“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…