Středočeský kraj plánuje opravu dalších dvou silnic a vybudování přeložky

02.10.2022 16:51 | Tisková zpráva

Středočeský kraj chce stále investovat do rekonstrukcí silnic a budování přeložek. Několik projektových záměrů schválili radní a zároveň projekty zařadili do krajského zásobníku stavebních akcí.

Středočeský kraj plánuje opravu dalších dvou silnic a vybudování přeložky
Foto: Středočeský kraj
Popisek: Středočeský kraj - logo

Vznik nových staveb bude záviset na získání dotací, ať už evropských anebo národních. Konkrétně se jedná o přeložku silnice II/125 mezi Vlašimí a osadou Jinošov, rekonstrukci komunikace III/3314 mezi Předměřicemi nad Jizerou a Čihadly a opravu silnice III/24210 mezi Dolínkem a Panenskými Břežany.

„Se stavem některých úseků se skutečně nehodláme smířit. Zlepšení jsme motoristům slíbili a děláme pro to maximum. Hledání vhodných dotací z unijních či národních zdrojů jsou jedním z prostředků, jak zlepšení docílit. Silnice v daných lokalitách vykazují špatný technický stav, nezřídka se objevují výtluky, vysprávky a trhliny. Rekonstrukcemi a přeložkou nejen spravíme a rozšíříme náš majetek, ale především zvýšíme bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,“ konstatuje Karel Bendl, radní pro silniční dopravu.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Přeložka silnice II/125 u Vlašimi by měla vyjít na více než 123 milionů korun s DPH (skutečné náklady budou známy až po skončení výběrového řízení na zhotovitele). Stávající trasa je vedena obytnou zástavbou a centrem Vlašimi po šířkově nevyhovující vozovce. Záměrem je přeložkou převést trasu po okraji města na silnici II/112, jejíž úsek byl modernizován. Doprava po této komunikaci sice rovněž směřuji radiálně do centra města, avšak výrazně vhodnějším koridorem. Úprava trasy navíc značně odlehčí od dopravy v městské zástavbě. Záměr se shoduje i s územním plánem města. Předpokládaná délka novostavby je zhruba 1,7 km a pokud vše dobře půjde, první motoristé by se měli po nové silnici svézt v roce 2026.

Na více než 53 milionů korun s DPH by měla vyjít rekonstrukce tahu III/3314 mezi Předměřicemi nad Jizerou a Čihadly. Silnice ve stanoveném úseku je v nevyhovujícím technickém stavu – na řadě míst jsou výtluky, trhliny a další deformace. Délka opravovaného úseku je zhruba 2,5 kilometru a rekonstruovat by se stavební firma měla i další objekty, které se silnicí souvisí (např. propustky atd.). Hotovo by mělo být v roce 2025.

Do zásobníku akcí byla krajem zařazena i oprava více než dvoukilometrového úseku silnice III/24210 Dolínek – Panenské Břežany. Na základě diagnostického průzkumu bude komunikace rekonstruována včetně podkladních vrstev. Oprava bude zahrnovat i obnovení odvodnění komunikace, záchytného systému a dopravního značení. Důvodem zařazení projektového záměru do zásobníku je předpoklad splnění dotačních podmínek. Předpokládané náklady jsou 53 milionů korun s DPH a stavba by měla být dokončena v roce 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…