Symfonický orchestr Českého rozhlasu: Finále s Liebreichem a Vondráčkem

01.05.2019 18:23

Na závěrečný koncert sezony v pondělí 6. května se do Prahy vrátí rezidenční umělec rozhlasových symfoniků, fenomenální klavírista Lukáš Vondráček. Společně s šéfdirigentem orchestru Alexandrem Liebreichem provede První klavírní koncert Johannesa Brahmse.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu: Finále s Liebreichem a Vondráčkem
Foto: rozhlas.cz/ Khalil Baalbaki
Popisek: SOČR v Rudolfinu

Večer a s ním zároveň celou abonentní řadu uzavře Symfonie „Malíř Mathis“ od Paula Hindemitha. Přímý přenos vysílá ČRo Vltava, záznam bude připraven pro posluchače stanice ČRo D dur a prostřednictvím tzv. prémiových koncertů Eurorádia rovněž pro posluchače rozhlasových stanic ze Španělska, Slovinska, Turecka, Lotyšska, Chorvatska a Sárska.

Brahmsův První klavírní koncert je výrazem pohnutého a emocionálně intenzivního období v životě svého autora, které významně spoluutvářeli Robert a Clara Schumannovi. Obdiv, respekt, smutek nad důsledky psychické nemoci vzácného přítele, citové vzplanutí k jeho ženě, morální zábrany – celkově silný nápor na mladého muže. Schumannova smrt v červenci 1856 uzavřela jednu velkou, pohnutou a bouřlivou kapitolu v Brahmsově životě. Koncert d moll, dokončený roku 1858, ji obráží. Vzniklo dílo bouřlivé, vpravdě romantické, prostoupené mollovými melodiemi i ušlechtilým patosem. Provedení Lukášem Vondráčkem, skutečně mimořádným interpretem, garantuje ohromující událost.

Symfonie Malíř Mathis, která odkazuje ke třem částem Isenheimského oltáře, nejvýznamnějšího díla Matthiase Grünewalda, se vyznačuje hlubokou symbolikou a také paralelami se životem svého autora. Na stejnojmenné opeře Hindemith pracoval v letech 1933–4, v nesmírně složitém období. Opera se nesměla uvést, Hindemith byl obviněn ze sympatií k bolševikům, propuštěn z berlínské univerzity a nakonec ve své rodné zemi jako skladatel zakázán. Stejnojmenná třídílná symfonie ovšem v Berlíně zazněla. Hindemith ji sestavil na návrh Wilhelma Furtwänglera už roku 1934. Přední dirigent se skladatele vehementně zastával a ohromnou solidaritu projevilo při provedení v listopadu 1934 i publikum – ovace v  úvodu večera trvaly celých 20 minut.

PROGRAM:

Johannes Brahms (1833–1897): Koncert pro klavír a orchestr č. 1 d moll op. 15                            
Paul Hindemith (1895–1963): Symfonie Malíř Mathis

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Alexander Liebreich – dirigent
Lukáš Vondráček – klavír

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 6. KVĚTNA V 19.30 HODIN
Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava.
Záznam nabízí ve středu 8. května od 20 hodin ČRo D-dur.
Koncert bude vysílán také v síti rozhlasů Eurorádia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…