Tax Vision: Dvě třetiny žadatelů o odborné vyplnění daňového přiznání měly přeplatek

16.03.2014 9:44

Podání daňového přiznání vnímá většina poplatníků jako nutné zlo. Někteří přitom vůbec netuší, že místo dalšího placení mají naopak nárok na přeplatek. Podle daňových odborníků z TaxVision mohou o vrácení přeplatku požádat převážně lidé, kteří měli více jednotlivých nebo souběžných zdanitelných příjmů, a téměř každý zaměstnanec, který během roku 2013 zaplatil tzv. solidární daň a podat daňové přiznání je nově jeho povinností. V obou případech se služby profesionála několikanásobně vyplatí.

Tax Vision: Dvě třetiny žadatelů o odborné vyplnění daňového přiznání měly přeplatek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Akce Vyplňte daňové přiznání s odborníkem, na které jsme se individuálně věnovali všem zájemcům o daňové poradenství, se setkala s velmi pozitivním ohlasem – daňové přiznání s vypočteným přeplatkem si odnesly dvě třetiny účastníků. Jednalo se převážně o plátce solidární daně nebo o poplatníky, kteří byli zaměstnaní jen část roku,“ uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision.

Podle jejích zkušeností se mnozí podnikatelé mylně domnívají, že svá daňová přiznání vyplňují ideálním způsobem, ovšem kromě toho, že nad formuláři stráví zbytečně mnoho cenného času, dopouštějí se i řady nepřesností. „Letos nejspíš vyvolá zmatky uplatnění slevy na manželku a na děti, když ji ze zvyku využijí i poplatníci, kteří na ni nárok pozbyli. Je také velmi pravděpodobné, že zaměstnanci, kteří byť jen jeden měsíc v roce zaplatili solidární daň, třeba jen kvůli odstupnému, opominou pro ně novou povinnost podat daňové přiznání,“ upozornila Blanka Štarmanová.

Účetní, nebo poradce?

Mezi účetními a poradenskými službami panují velké rozdíly a ne každý účetní se pro optimální vyplnění daňového přiznání hodí stejně dobře jako daňový poradce. Kvalitní účetní umí daňové základy, zpracuje DPH, silniční daň nebo daň z příjmů z běžného podnikání. Na složitější mzdovou agendu, která zahrnuje nemocenskou nebo nástup do důchodu, se zaměřuje účetní s patřičnou specializací. Daňový poradce zase nejlépe poradí s optimalizací daní, dlouhodobými investicemi a jejich dopady na podnikání, obchodováním se zahraničím, převodem z fyzické osoby na s. r. o. nebo s prodejem společnosti.

„Pro většinu klientů je ideální kombinace všech typů služeb – účetních, mzdových účetních i daňových. Složitější otázky je vždy třeba posoudit z několika úhlů pohledu: například banku zajímá výsledek hospodaření a naopak podnikatel řeší, jak vysoké bude muset platit daně – dobrý poradce musí umět posoudit každou transakci ze všech úhlů pohledu a doporučit optimální řešení odpovídající konkrétní situaci,“ zdůraznila Blanka Štarmanová.

Který je ten pravý?

Zkušený a seriózní daňový poradce by se měl prezentovat odpovídajícím pracovním prostředím s dostatečným zázemím, pořádkem v dokumentaci a schopností používat moderní technologie. „Elektronický podpis je dnes standardem a elektronické podávání je už na některých úřadech povinné,“ popsala Blanka Štarmanová. „Špatní účetní se mimo jiné vyznačují tím, že klienty straší, jak je všechno složité a jak se všechno pořád mění, čímž spíš zakrývají, že si s něčím nevědí rady. Mnozí také s klientem probírají pouze jednu možnost, jedinou, kterou znají, jež přitom pro klienta není nejvýhodnější. Pokud tvrdí, že vše domluví a zařídí, rychle pryč – s úřady to není o ,zařizování‘ a ,domlouvání‘, ale hlavně o plnění povinností a správné odborné přípravě podání.“

Každý, kdo nestihne podat daňové přiznání v řádném termínu do 1. dubna, má ještě čas do 1. července, ovšem musí být klientem daňového poradce a v řádném termínu uložit u finančního úřadu plnou moc udělenou daňovému poradci pro zpracování a podání daňového přiznání. Až budou všechny podklady připravené, daňový poradce zpracuje a podá daňové přiznání společně se všemi přílohami svým jménem na finanční úřad. Tím se stává také kontaktní osobou pro úředníky v případě jakýchkoli nejasností. Cena uvedené služby prodloužení termínu pro podání přiznání daňových poradců se pohybuje kolem 3000 korun pro fyzické osoby a 5000 korun pro právnické osoby.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…