Technologie Komplexního onkologického centra

19.06.2015 23:15

Komplexní onkologické centrum představované pracovišti Nemocnice Na Bulovce, Thomayerova nemocnice a Všeobecná fakultní nemocnice disponuje přístrojovým vybavením, které se uplatňuje při screeningu, diagnostice i terapii zhoubných nádorů.

Technologie Komplexního onkologického centra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotnický materiál

Pro mamografický screening slouží 3D mamografy, na akreditovaných mamografických pracovištích (například v Thomayerově nemocnici a ve VFN). 3D mamograf umožňuje provést trojdimenzální vyšetření prsu. Tím se zvyšuje úspěšnost v diagnostice nádorů prsu zejména u mladších pacientek s hutnou prsní žlázou, zvyšuje záchyt karcinomu prsu v časném stadiu a snižuje počet falešných nálezů.

Ve screeningu kolorektálních nádorů se uplatňují kvalitní endoskopické metody. „Další zobrazovací techniky jako spirální computerová tomografie, nukleární magnetická rezonance a pozitronová emisní tomografie kombinovaná s computerovou tomografií slouží v případě podezření k odhalování časných nádorových stádií onemocnění, přesnému určování rozsahu postižení a tím rozhodují i o volbě dalšího léčebného postupu. U pokročilejších nádorových onemocnění jejich prostřednictvím můžeme monitorovat efekt poskytované terapie,“ objasňuje MUDr. Hana Honová, vedoucí Radioterapeutického oddělení Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK.

Diagnostika a léčba zhoubných nádorů

Zásadní roli v diagnostice zhoubných nádorů hraje i kvalitní vyšetření nádoru patologem. „Naše akreditovaná pracoviště v dnešní době individualizované a cílené terapie poskytují nejen prvotní informaci o základním typu daného nádoru, ale většina diagnóz se dnes rozpadá do dalších subtypů podle molekulárně biologických vlastností nádorových buněk,“ říká MUDr. Honová.

Při znalosti typu nádoru a rozsahu postižení onkolog volí optimální léčebnou strategii. V ní využívá základní léčebné modality: chirurgii, radioterapii, chemoterapii a hormonální léčbu a cílenou biologickou léčbu včetně imunoterapie.

Nejvýznamnější léčebnou terapii nádorových onemocnění představuje chirurgie. KOC VFN, TN, NNB disponuje onkochirurgickými pracovišti se zaměřením na chirurgii břišní, hrudní, urologickou, gynekologickou i chirurgii hlavy a krku.

První ozařovač pro tomoterapii v České republice

Radioterapie, která je po chirurgii druhou nejdůležitější léčebnou modalitou, je poskytována na všech třech pracovištích KOC. V Nemocnici Na Bulovce a v Thomayerově nemocnici jsou pacienti ozařováni moderními lineárními urychlovači. Ve Všeobecné fakultní nemocnici byl letos instalován první unikátní ozařovač pro tomoterapii v České republice.

Jedná se o lineární urychlovač se spirální distribucí fotonového záření. Radiační zdroj je miniaturizován, umístěn na CT gantry, rotuje kolem pacienta za současného pohybu lůžka. Ozařování je prováděno po jednotlivých řezech pomocí desítek tisíc paprsků, lze tak aplikovat určenou dávku i do komplikovaného ozařovaného objemu a zároveň šetřit rizikové struktury v blízkosti nádoru díky strmému spádu dávky záření do okolí. Díky integrovanému CT scanneru využívá technologii IGRT (radioterapie naváděná obrazem), což výrazně zpřesňuje léčbu. Má všestranné použití pro zevní radioterapii včetně objemů v blízkosti rizikových struktur – nádory hlavy a krku, prsu, plic, prostaty a tumory malé pánve, dále lze tuto metodu využít k ozařování vícečetných ložisek a pro reiradiaci.

V léčbě zejména při gynekologických indikacích se používá tzv. brachyterapie. Ta je poskytována v Nemocnici Na Bulovce a ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Všechna 3 pracoviště podávají chemoterapii připravovanou za přísně sterilních a kontrolovaných podmínek v centrálních přípravnách cytostatik nemocničních lékáren. „Maximum nemocných je v souladu s dnešními trendy ošetřováno ambulantně na denních stacionářích. Samozřejmostí je současné podávání podpůrné léčby, která brání vzniku nežádoucích účinků, jako je nevolnost a zvracení nebo nedostatek bílých krvinek,“ popisuje MUDr. Honová.

Horké téma – imunologie a biologická léčba

Hodně se dnes hovoří o biologické léčbě a imunoterapii. U solidních nádorů (s výjimkou zajišťovací pooperační léčby pozitivního karcinomu prsu v projektu Herceptin) má biologická léčba význam spíše paliativní.  „Biologická léčba zlepšuje kvalitu života a vede leckdy i k jeho prodloužení, ale nedosáhneme úplného vyléčení nádoru. Přesto jen ve Všeobecné fakultní nemocnici na Onkologické klinice byla centrová biologická léčba od začátku roku 2015 podána 219 nemocným s karcinomem prsu, 89 nemocným s nádorem střev, 51 pacientům s nádorem ledviny, 50 pacientům s plicním karcinomem, 22 s nádorům prostaty a 9 se sarkomem měkkých tkání,“ uvádí MUDr. Hana Honová.

Nově obrozená imunoterapie se dnes uplatňuje zejména u maligního melanomu a brzy se objeví v klinické praxi i u nádorů plic.

Úspěšnost léčby záleží na mnoha faktorech – zkušenost je jedním z nich

Úspěšnost léčby závisí na typu nádoru a na rozsahu postižení. Obecně platí, že čím časnější stádium rozvoje nemoci je zastiženo, tím větší je naděje na vyléčení. Ale i generalizovaná onemocnění se díky moderním přístupům stávají chronickými, a není výjimkou, že i tito nemocní přežívají několik let. Například u kolorektálního karcinomu s metastatickým rozsevem se medián přežití prodloužil za posledních 30 let z 6 na 30 měsíců.

„I u zhoubných nádorů platí, že ten, kdo daný typ onemocnění léčí často, léčí lépe. To je nakonec smysl vzniku komplexních onkologických center. Nicméně i v rámci jednoho KOCu může docházet k další specializaci. V Thomayerově nemocnici léčí nádory varlat, v Nemocnici Na Bulovce kostní nádory, Všeobecná fakultní nemocnice se specializuje na nádory prsu u žen mladších 35 let a na nádory prsu diagnostikované v graviditě,“ vypočítává MUDr. Honová.

Raritní onkologická onemocnění

Komplexní onkologické centrum se zabývá také léčbou vzácných diagnóz. Například ve Všeobecné fakultní nemocnici se léčí:

·         Neuroendokrinní nádory – pestrá skupina nádorů s různorodými projevy a různorodou prognózou; nejčastěji se vyskytují ve střevě, slinivce břišní a v plicích. V Českém registru neuroendokrinních nádorů se v současnosti nachází 435 nemocných.

·         Nádor brzlíku (thymom) – v současnosti 70 pacientů v aktivní péči

·         Nádory kůry nadledvin, karcinomy příštítných tělísek – extrémně vzácné

„Pracoviště KOC představuje širokou základnu, která slouží k diagnostice i léčbě zhoubných nádorů. Těžiště Komplexního onkologického centra nespočívá pouze v přístrojovém a laboratorním vybavení, ale zejména ve velké koncentraci odborníků, kteří umožní rozhodnout o optimálním postupu pro každého nemocného v multidisciplinárním týmu. Není divu, že zájem o léčení v rámci KOCu mají nemocní ze všech koutů naší republiky,“ uzavírá MUDr. Honová, vedoucí Radioterapeutického oddělení Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…