Tradiční čínská medicína má v Praze nové centrum

24.04.2019 10:35

Česko - čínské centrum Tradiční čínské medicíny Praha za přítomnosti významných hostů slavnostně zahájilo svůj provoz v centru metropole. Za cíl si klade rozvíjet myšlenku podpory autentické Tradiční čínské medicíny (TCM), rozšířit možnosti doplnění standardní zdravotní péče a zpřístupnit tyto metody nejen všem Pražanům či zájemcům, ale též turistům a zahraničním pacientům ze zemí, kde je TCM součástí zdravotní péče.

Tradiční čínská medicína má v Praze nové centrum
Foto: Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ
Popisek: Otevření Česko - čínského centra Tradiční čínské medicíny v Praze

Zřizovatelem Česko - čínského centra TCM Praha je Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ, který se zabývá prezentací, komunikací, informovaností a vzděláváním v oblasti využívání těchto metod. Na adrese Opletalova 19, Praha 1 je otevřena expozice herbálních preparátů, nástrojů a dalších prostředků, které TCM používá. V rámci pravidelných přednášek a odborných seminářů jsou předváděny i postupy a technologie, které TCM využívá - akupunktura, baňkování, moxování, masáže a další. Praktici si tak mohou zdokonalit své znalosti pod vedením nejlepších odborníků ze špičkových čínských nemocnic a univerzit. Zájemci z řad veřejnosti získají orientaci a přehled o podmínkách, za jakých mohou získat autentickou a původní péči ze strany čínských expertů.
 
Slavnostní projevy přednesli Jeho Excelence Zhang Jianmin, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec ČLR v ČR, prof. Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví ČR, Dr. Med. Guan Xin, Ph.D, hlavní konzultant nově otevřeného centra a lékař nemocnice Shuguang v Šanghaji, a zakladatel Nadačního fondu na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ Jan Hovorka.
 
 
Velvyslanec Zhang Jianmin zdůraznil, že TCM je nabízena jako dar Číny všem národům světa. “Jsem velice rád, že se mohu zúčastnit zahájení činnosti vašeho centra TCM. Vím, že i v České republice přibývá zájemců o tyto osvědčené postupy. Vážíme si jak práce lékařů, kteří působili v projektu v Hradci Králové, čínských i českých, tak i práce Nadačního fondu na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ, který připravil toto skvělé Česko - čínské centrum TCM pro nejširší veřejnost.”
 
Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula krátce zmínil nedávné změny v legislativě a ujistil přítomné, že ministerstvo zdravotnictví dál hledá cesty, jak vyřešit pokračování projektu Kliniky TCM, který byl nedávno ukončen ve FN Hradec Králové. “Dohodli jsme se s vedením Nadačního fondu na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ na spolupráci. Z hradeckého projektu přešel do centra TCM v Praze Dr. Med. Guan Xin, Ph.D jako poradce. On osobně TCM v Česku opravdu velmi pomohl již během více než dvouletého působení v tomto mezivládním projektu. Vítám, že veřejnost může dál dostávat objektivní a relevantní informace. Doprovázím pana prezidenta na cestě do ČLR a v programu jednání předpokládám i budoucnost TCM v Česku,” řekl Roman Prymula.
 
 
 
Cílem Nadačního fondu na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ je opět propojit TCM s oblastí standardní, západní vědecké medicíny, kam je v celém světě řazena jako významná součást doplňující konzervativní lékařskou péči, nebo jako prevence či péče následná.
 
 
„Naším záměrem je rozvíjet TCM u nás, i formou regionálních center s čínskými odborníky, a i s podporou Asociace krajů ČR nabídnout lidem to, čemu říkáme sdílená medicína. Ve spolupráci s čínskými lékaři a experty chceme prezentovat autentickou a originální TCM v 21. století jako obor, využitelný milióny pacientů, ale samozřejmě i vědci a lékaři, kteří je nasadí jako doplněk ke své odborné práci. Výrazně pomáhá mimo jiné při hojení ran, následcích chemoterapie a ozařování, snižování bolesti, diabetes, neplodnosti, léčbě chronických stavů a dalších problémech. Spolupráce s lékaři a nemocnicemi umožní sběr dat pro důkazové studie a další využití,“ řekl Jan Hovorka, zakladatel a současný prezident Nadačního fondu na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ (NFPTCMA). „Sdílená medicína je nejmodernější trend, rozhodně efektivnější než vyřazování TCM ze zdravotnictví nebo zbytečné byrokratické předpisy či dokonce zákazy. Pracujeme ve veřejném zájmu, chceme, aby klienti dostávali za své peníze kvalitu a odbornost. My neurčujeme, kdo je dobrý a kdo ne. Informovaný klient si ale vybere sám,“ dodal Jan Hovorka.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…