ÚOHS: Další pokuta za protisoutěžní jednání v oblasti krmiv pro domácí zvířata

22.09.2023 13:07 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým pravomocným rozhodnutím společnosti EUROBEN, s.r.o., působící v oblasti distribuce krmiv pro psy a kočky pokutu ve výši 1 066 000 korun za uzavírání protisoutěžních dohod o určování cen pro další prodej.

ÚOHS: Další pokuta za protisoutěžní jednání v oblasti krmiv pro domácí zvířata
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Podle zjištění Úřadu společnost EUROBEN v období od 1. 1. 2016 do 15. 9. 2021 stanovovala svým odběratelům minimální maloobchodní ceny pro prodej konečným spotřebitelům, dodržování těchto cen kontrolovala a vyzývala odběratele k navýšení cen na jí stanovenou úroveň. Prodejcům, kteří tuto cenovou politiku porušovali, hrozila sankcemi, jež také reálně uplatnila.

Úřad kvalifikoval toto protisoutěžní jednání jako zakázané vertikální dohody o přímém určení cen pro další prodej, které měly za následek narušení hospodářské soutěže v České republice na trzích krmiv pro psy a krmiv pro kočky.

Při výpočtu sankce Úřad ocenil nadstandardní spolupráci ze strany účastníka řízení, který protisoutěžní jednání dobrovolně ukončil hned po provedení místního šetření, sám informoval své odběratele o jejich volnosti při stanovování prodejních cen a předložil Úřadu významné důkazy o svém porušování soutěžního práva. Úřad dále poskytl slevu z pokuty za zavedení soutěžního compliance programu a také za splnění podmínek pro narovnání. Přestože jsou vertikální dohody závažným porušením soutěžních pravidel, ÚOHS snižuje pokuty za výše uvedené kroky ze strany účastníka řízení, neboť se díky nim zásadním způsobem snižuje časová i nákladová náročnost správního řízení.

Jedná se již o třetí případ pokuty za uzavírání vertikálních cenových dohod v oblasti krmiv pro domácí mazlíčky. Určování minimálních cen ze strany dodavatelů omezuje cenovou soutěž mezi prodejci a zvyšuje cenovou hladinu zboží pro spotřebitele. Prodejci nesmí být nijak omezeni ve své volnosti stanovit prodejní cenu zboží pro maloobchodní prodej, dodavatel může určit pouze doporučenou cenu, avšak její dodržování nesmí vymáhat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…