ÚOHS: Sankce za kartel stavebních firem BS Vsetín a NOSTA byly potvrzeny

19.12.2016 13:49

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl rozklad stavebních společností NOSTA , s.r.o., a INVISTA Craft s.r.o. (dříve BS Vsetín s.r.o.) proti sankci ve výši 5 878 000 Kč za účast v kartelové dohodě týkající se veřejných zakázek v oblasti pozemního stavitelství. Pravomocná pokuta pro společnost BS Vsetín činí 1 826 000 Kč a pro společnost Nosta pak 4 052 000 Kč.

ÚOHS: Sankce za kartel stavebních firem BS Vsetín a NOSTA byly potvrzeny
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Uvedené společnosti se v roce 2011 účastnily zadávacího řízení Krajského ředitelství policie Zlínského kraje „Dodavatel stavebních prací – KKC II. – Krajské ředitelství policie zlínského kraje CZ.1.06/3.4.00/05.07008“. Zakázka byla rozdělena na pět dílčích částí, přičemž v částech Horní Lideč a Kroměříž se společnosti BS Vsetín a Nosta umístily střídavě na prvním a druhém místě. Při výzvě k podpisu smlouvy však vybraní uchazeči odmítli smlouvu uzavřít. Ani jeden ze soutěžitelů nepřišel tímto odstoupením o možnost provést za úplatu stavební práce (plnit část veřejné zakázky), pouze došlo mezi oběma soutěžiteli k „faktickému prohození“ zmíněných částí veřejné zakázky. Zadavatel kvůli postupu obou soutěžitelů neuzavřel smlouvy o dílo s původními vítězi, to znamená za nižší ceny, ale uzavřel smlouvy až s druhými uchazeči v pořadí v dotčených částech zakázky, a proto za ceny vyšší.

Na základě shromážděných informací a zajištěných důkazů dospěl Úřad k závěru, že postup soutěžitelů BS Vsetín a Nosta v rámci veřejné zakázky byl vzájemně koordinovaný a účelový, s úmyslem rozdělit si předmětnou zakázku prostřednictvím „prohození“ konkrétních vysoutěžených částí tak, aby byly zadány dohodnutému soutěžiteli, a tento úmysl byl i realizován. Uvedené jednání obou soutěžitelů zároveň vedlo k vynaložení vyšších finančních prostředků ze strany zadavatele.

V řízení o rozkladu předseda Úřadu zamítl námitky účastníků, podle nichž prvostupňový orgán mimo jiné neprovedl dostatečné dokazování, důkazy chybně vyhodnotil a nesprávně určil právní kvalifikaci posuzovaného jednání.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…