ÚOHS po rozsáhlém vyšetřování pokutoval Booking.com za protisoutěžní dohody

25.12.2018 18:10

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže svým prvostupňovým rozhodnutím zakázal protisoutěžní jednání společnosti Booking.com B.V. (dále jen Booking.com) v oblasti on-line rezervací krátkodobého ubytování a uložil za ně pokutu ve výši 8 336 000 korun.

ÚOHS po rozsáhlém vyšetřování pokutoval Booking.com za protisoutěžní dohody
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad tak rozhodl po rozsáhlém šetření, v jehož průběhu oslovil stovky hromadných ubytovacích zařízení. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

Společnost Booking.com uzavírala v období od 1. 5. 2009 do 30. 6. 2015 zakázané vertikální dohody s poskytovateli krátkodobých ubytovacích služeb na území České republiky, čímž narušila hospodářskou soutěž na trhu služeb zprostředkování on-line rezervace krátkodobého ubytování v České republice a na trhu poskytování krátkodobých ubytovacích služeb v České republice. Současně byl jednáním Booking.com potenciálně ovlivněn obchod mezi členskými státy Evropské unie při poskytování služeb on-line rezervace krátkodobého ubytování.

Na základě těchto zakázaných dohod se smluvní partneři společnosti Booking.com zavazovali k plnění tzv. široké parity ceny a dostupnosti. Společnost Boooking.com tedy měla dostávat shodné nebo lepší podmínky týkající se ceny ubytování a dostupnosti pokojů k rezervaci, než jaké byly dostupné na webových stránkách ubytovacího zařízení nebo pro jakýkoli on-line či off-line distribuční kanál smluvního ubytovacího zařízení. Jinými slovy - ubytovací zařízení nemohla v důsledku těchto dohod konkurentům společnosti Boooking.com nabízet výhodnější podmínky (nižší ceny, větší dostupnost), než jaké sjednala se společností Booking.com.

Při výpočtu sankce Úřad zohlednil mimo jiné nižší typovou závažnost protisoutěžního jednání, dále délku trvání a větší počet souběžných deliktů a skutečnost, že společnost od jednání upustila ještě před zahájením správního řízení.

Součástí správního řízení byla také revize  dohod uzavíraných společností Booking.com od 1.7. 2015  s poskytovateli ubytovacích služeb, na jejichž základě se měli poskytovatelé zavázat k plnění tzv. zúžené parity cen, tzn. že případnému zákazníkovi bude nabídnuta lepší nebo stejná cena ubytování  při  užití platformy  Booking.com  v závislosti na ceně uvedené na webové stránce konkrétního ubytovacího zařízení. Takto popsané jednání nebylo prokázáno. Rovněž nebyla prokázána existence  zakázaných dohod o poskytování minimálního počtu pokojů nebo doporučení poskytovatelům ubytovacích zařízení zajistit pro Booking.com dostupnost všech typů jimi nabízených pokojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…