ÚOHS se zabývá všemi podněty, poplatek považuje za účelný

31.03.2019 19:02

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vždy zdůrazňoval, že ve své činnosti postupuje pouze podle zákona a stejně tomu je i v nakládání s podněty. S institucí Veřejného ochránce práv ÚOHS ohledně podnětů dlouhou dobu spolupracoval a výrazně upravil svou činnost podle dodaných připomínek.

ÚOHS se zabývá všemi podněty, poplatek považuje za účelný
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

ÚOHS je sice nakloněn zavádění principů dobré správy do praxe, ale nemůže to narušovat samotný smysl zákona. Všemi nezaplacenými podněty se Úřad zabývá a v případě zjištění pochybností jsou předmětná zadávací řízení zařazena na plán kontrol. Jedná se o několik desítek případů ročně.

O poplatku za podnět již rozhodoval i Nejvyšší správní soud a vyjádřil se mimo jiné v tom smyslu, že poplatek, ani jeho výši nepovažuje za protiústavní. Rovněž vláda v minulém týdnu zamítla legislativní návrh pirátské strany na zrušení poplatku za podnět.

Úřad je přesvědčen o tom, že poplatek plní svůj účel, protože účinně brání podávání nedůvodných hromadných a obstrukčních podnětů. Je však připraven jednat o možných legislativních změnách, ale musí se tak dít na základě odborné diskuze a analýzy účinnosti poplatku, nikoliv na základě emocí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

13:04 HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

Letošní pálení čarodějnic můžeme z pohledu hasičů zařadit mezi ty průměrné za posledních několik let…