ÚOOÚ: Podnět vůči společnosti Google podaný sdružením dTest

19.01.2019 17:49

Úřad pro ochranu osobních údajů obdržel v polovině prosince 2018 podnět subjektu údajů, zastoupeného sdružením dTest, o.p.s., směřující vůči společnosti Google. Podnět se týká zejména zpracování osobních údajů v souvislosti s polohou uživatelů služeb této společnosti.

ÚOOÚ: Podnět vůči společnosti Google podaný sdružením dTest
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Dle podnětu sbírá společnost Google data o poloze svých uživatelů zejména prostřednictvím dvou nástrojů, a to pomocí služby „Historie polohy“ a „Aktivity na webu a v aplikacích“. Podnět zdůrazňuje, že společnost Google jedná při zpracování osobních údajů netransparentně, v důsledku toho vznikají dále pochybnosti o zákonnosti daného zpracování a o plnění dalších povinností stanovených správci obecným nařízením.

Tento podnět je založen na výzkumu publikovaném norskou spotřebitelskou organizací Forbrukerrådet. V návaznosti na výsledky tohoto výzkumu spotřebitelské organizace v několika členských státech Evropské unie a v Norsku podaly v zastoupení konkrétního subjektu údajů podnět s obdobným obsahem.

S ohledem na pravidla stanovená v obecném nařízení pro postup dozorových úřadů při přeshraničním zpracování osobních údajů a vzhledem ke skutečnosti, že hlavní provozovna společnosti Google v Evropské unii má být od 22. ledna 2019 umístěna v Irsku, Úřad ve shodě s ostatními dozorovými úřady o podnětu informoval irský dozorový úřad (Data Protection Commissioner). Ten by měl být totiž od výše uvedeného data pro tato zpracování společnosti Google vedoucím dozorovým úřadem.

Vzhledem k druhu a rozsahu daného zpracování budou v pozici dotčeného dozorového úřadu zřejmě dozorové úřady všech členských států. Ačkoli rozhodnutí v této věci je primárně v působnosti vedoucího dozorového úřadu, pro přijetí rozhodnutí je nutné dosáhnout konsenzu mezi vedoucím dozorovým úřadem a všemi dotčenými dozorovými úřady. Úřad se v pozici dotčeného dozorového úřadu bude na řešení věci v rámci procedur, které obecné nařízení stanoví, aktivně podílet. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …