ÚZSVM: Správa národního parku České Švýcarsko získala zdarma pozemky s lužními lesy

25.10.2021 22:54 | Tisková zpráva

ÚZSVM v Ústí nad Labem převedl do vlastnictví Správy Národního parku České Švýcarsko dva pozemky o celkové výměře 471 m2 ležící v katastrálním území Kamenická Nová Víska.

ÚZSVM: Správa národního parku České Švýcarsko získala zdarma pozemky s lužními lesy
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Jedná se o neoplocené pozemky situované v obci Česká Kamenice mající společné hranice s korytem řeky Kamenice. Na větším z pozemků rostou vzrostlé stromy, převážně olše, místy bříza a také osika a javor. Pozemky leží zcela v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce, o které se stará právě Správa Národního parku České Švýcarsko. Ta o převod těchto pozemků požádala.

Před převodem byly tyto pozemky v katastru nemovitostí evidovány na dnes již neexistující státní podnik, a to ČR – Textilní tiskárny úpravny a barevny n.p., který se později stal součástí podniku TIBA, státní podnik Dvůr Králové nad Labem. Rozhodnutím tehdejšího ministra průmyslu a obchodu byl tento státní podnik TIBA se sídlem ve Dvoře Králové nad Labem v roce 1998 zrušen bez likvidace. Tyto pozemky pak již nebyly součástí žádného z privatizačních projektů uvedených ve výpisu z obchodního rejstříku. Jedná se tak o dohledaný majetek, o němž se zjistilo, že s ním žádná organizační složka státu ani státní organizace nehospodaří, příslušný je tedy podle zákona o majetku státu ÚZSVM, který tyto pozemky na základě prohlášení přepsal na list vlastnictví ČR-ÚZSVM. Jedná se o pozemky dohledané z Mapy majetku státu.

Mapa majetku státu představuje zcela jedinečný projekt ÚZSVM vytvořený vlastními zaměstnanci, v němž byly poprvé v historii zmapovány všechny státní nemovitosti v katastru nemovitostí. Podobný přehled před rokem 2015 nikdo nezpracoval a stát tak neměl souhrnné informace o nemovitostech ve svém vlastnictví. Tato inventura analyzuje nemovitosti státu z mnoha pohledů – například podle druhu, teritoria a jednotlivých státních subjektů.

ÚZSVM v roce 2015 zjistil, že stát vlastnil 1 626 414 nemovitostí, přičemž pozemky o výměře 1 922 601 hektarů představovaly více než 24 % rozlohy celé České republiky. Nemovitosti byly zapsány na 1 906 státních subjektů, z nichž 1 381 bylo neexistujících, nedohledaných nebo se jednalo o státní podniky v konkurzu či likvidaci. Nacházely se mezi nimi třeba takové kuriozity, jako jsou Elektrotechnické závody Julia Fučíka, Západočeské dřevařské závody, Ústav veterinární osvěty Pardubice nebo Federální ministerstvo pro technický a investiční rozvoj. Na těchto 1 380 subjektů bylo v katastru zapsáno celkem 25 557 nemovitostí, které v řadě případů komplikují rozvoj obcí a krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…