ÚZSVM převzal kostel sv. Martina v Polné na Šumavě

19.10.2018 17:33

Pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Českých Budějovicích převzalo od Ministerstva obrany kostel sv. Martina v obci Polná na Šumavě.

ÚZSVM převzal kostel sv. Martina v Polné na Šumavě
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Kostel byl do až do konce roku 2015 součástí Vojenského újezdu Boletice. Jedná se o cennou kulturní památku zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek. Počátky kostela spadají do 13. století, cenná je zde především jednoduchá malba ze 14. století, sakristie s hvězdicovitou klenbou a gotickými dveřmi a presbytář s křížovou klenbou.

V roce 1946 byli z obce Polná odsunuti němečtí obyvatelé a kostel v souvislosti se vznikem Vojenského újezdu Boletice převzala armáda. V průběhu dalších let byl kostel značně devastován. Po roce 1991 byl kostel opraven a vybaven díky darům německých občanů - bývalých obyvatel obce Polné. Organizátor rekonstrukce kostela byl vyznamenán v roce 2005 německým prezidentem za přínos pro porozumění a usmíření mezi německým a českým národem.

Roku 1994 byl kostel v Polné znovu vysvěcen a plně slouží svému duchovnímu účelu. Poté, co došlo k zúžení vojenského prostoru a ke vzniku samostatné obce Polná na Šumavě, byl kostel v souladu se zákonem o majetku státu předán Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.  V budoucnu je plánován bezúplatný převod církvi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…