ÚZSVM převzal kostel sv. Martina v Polné na Šumavě

19.10.2018 17:33

Pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Českých Budějovicích převzalo od Ministerstva obrany kostel sv. Martina v obci Polná na Šumavě.

ÚZSVM převzal kostel sv. Martina v Polné na Šumavě
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Kostel byl do až do konce roku 2015 součástí Vojenského újezdu Boletice. Jedná se o cennou kulturní památku zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek. Počátky kostela spadají do 13. století, cenná je zde především jednoduchá malba ze 14. století, sakristie s hvězdicovitou klenbou a gotickými dveřmi a presbytář s křížovou klenbou.

V roce 1946 byli z obce Polná odsunuti němečtí obyvatelé a kostel v souvislosti se vznikem Vojenského újezdu Boletice převzala armáda. V průběhu dalších let byl kostel značně devastován. Po roce 1991 byl kostel opraven a vybaven díky darům německých občanů - bývalých obyvatel obce Polné. Organizátor rekonstrukce kostela byl vyznamenán v roce 2005 německým prezidentem za přínos pro porozumění a usmíření mezi německým a českým národem.

Roku 1994 byl kostel v Polné znovu vysvěcen a plně slouží svému duchovnímu účelu. Poté, co došlo k zúžení vojenského prostoru a ke vzniku samostatné obce Polná na Šumavě, byl kostel v souladu se zákonem o majetku státu předán Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.  V budoucnu je plánován bezúplatný převod církvi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…