ÚZSVM se zabýval právním předpisem z poloviny předminulého století

28.01.2021 22:54

Pracovníci ÚZSVM v Hradci Králové byli účastníkem dodatečného projednání dědického řízení po ženě, která se narodila v roce 1862 a zemřela v roce 1945. Dědictví bylo projednáváno podle císařského patentu ze dne 9. 8. 1854, účinného ode dne 1. 1. 1855.

ÚZSVM se zabýval právním předpisem z poloviny předminulého století
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Na základě tohoto patentu byl zaveden nový zákon o soudním řízení v nesporných právních věcech (nesporný patent), přijatého za doby vlády císaře Františka Josefa I. Podnět k dodatečnému projednání pozůstalosti byl podán ze strany ÚZSVM v rámci řešení agendy nedostatečně identifikovaného vlastníka. Jednalo se o 1/6 podíl na pozemku orné půdy o výměře 1356 m2 v katastrálním území Chudonice.

Spoluvlastnický podíl po zemřelé ženě získal v roce 1945 její bratr, který zemřel bez dědiců v roce 1959, a jeho majetek připadl státu jako odúmrť. Státu tedy připadne spoluvlastnický podíl po zemřelé ženě, ale až v navazujícím dodatečném projednání dědictví po jejím bratrovi.

Podle občanského zákoníku, je notář jako soudní komisař, povinen projednávat dědictví podle právních předpisů platných v době úmrtí zůstavitele. Konečné rozhodnutí v dané věci má tak dle tehdy platných právních předpisů formu dodatku odevzdací listiny.

Nesporný patent byl zrušen až zákonem č. 142/1950 Sb., o řízení ve věcech občanskoprávních (občanský soudní řád), a to ke dni 1. 1. 1951. Byl tedy platný a účinný skoro 100 let.

Odúmrť je v právním řádu České republiky obecně definována v občanském zákoníku takto: dědictví, které nenabude žádný dědic, připadne státu. Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá ze zákona o majetku státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…