Úřad na ochranu osobních údajů: Odborné semináře k ochraně osobních údajů byly zahájeny

12.05.2023 13:21 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu osobních údajů uspořádal první z řady odborných pracovních seminářů. Ty cílí na aktuální témata spojená se zpracováním osobních údajů a ochranou soukromí.

Úřad na ochranu osobních údajů: Odborné semináře k ochraně osobních údajů byly zahájeny
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Seminář, který Úřad uspořádal za organizační podpory Asociace pověřenců České republiky, byl věnován právě aktualizovaným pokynům Evropského sboru pro ochranu osobních údajů (EDPB) o právech subjektu údajů. První seminář byl věnován právě aktualizovaným pokynům Evropského sboru pro ochranu osobních údajů (EDPB) o právech subjektu údajů – práva přístupu.

"Formát vzájemné odborné debaty Úřadu a pověřenců o tématech, která jsou bytostně vázána na ochranu osobních údajů a ochranu soukromí považuji v době dynamického rozvoje informačních technologií za velmi důležitý. Toto setkání je svým rozsahem první po omezeních způsobených pandemií COVID-19 a symbolicky tak ukončuje dobu, kdy jsme o důležitých věcech mohli diskutovat jen v užších skupinách nebo online formou. Odborný seminář profesionálů v ochraně osobních údajů je vhodný prostor pro vzájemnou výměnu zkušeností názorů, zejména v době, kdy se právní úprava prostřednictvím pokynů Evropského sboru dynamicky vyvíjí. Úkolem Úřadu je chránit osobní údaje. Dozorová a represivní činnost je proto prostředkem, nikoli cílem. A společným cílem všech profesionálů v oblasti ochrany osobních údajů je respekt k právům subjektů údajů, a proto budeme setkání pravidelně opakovat i v budoucnu," uvedl k semináři předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Jiří Kaucký.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí

"Podobná setkání pomáhají pověřencům v orientaci v aktuálních úpravách pokynů, které Evropský sbor pro ochranu osobních údajů přijímá. Opatření Sboru přitom pomáhají především fyzickým osobám při uplatňování práva na přístup k informacím. Proto je považuji za velmi přínosné, pokud můžeme i touto formou podpořit odbornou informovanost správců údajů stejně jako správnou aplikaci postupů definovaných EDPB," dodal předseda Asociace pověřenců České republiky Jaroslav Vítek.

Semináře Úřadu pro ochranu osobních údajů o právech subjektu údajů se mimo jiné zúčastnili zástupci Kanceláře Poslanecké sněmovny, Úřadu vlády, rezortů zahraničí, financí, obrany, průmyslu a obchodu, Digitální a informační agentury, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, Policejního prezidia, Všeobecné zdravotní pojišťovny, fakultních nemocnic Motol Praha, Plzeň a Ústřední vojenské nemocnice stejně tak jako i zástupci některých obcí a pražských městských částí.

Znění aktualizovaných pokynů k právům subjektů údajů, které Evropský sbor přijal 28. března 2023 je k dispozici ZDE.

Úřad pro ochranu osobních údajů je nezávislý ústřední správní úřad České republiky pro oblast ochrany osobních údajů. Je součástí výkonné moci a postupuje prostředky správního práva, primárně vydáváním rozhodnutí (správních aktů). ÚOOÚ je zároveň i dozorovým úřadem, ve smyslu zákona o kontrole č. 255/2012 Sb. (kontrolní řád). Úřad pro ochranu osobních údajů byl zřízen na základě zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Dne 24. dubna 2019 byl tento právní základ transformován na zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů (ZZOÚ).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…