Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Jedenáctimilionová pokuta za Trojský most je pravomocná

20.03.2017 15:48

Předseda Úřadu Petr Rafaj potvrdil opakované prvostupňové rozhodnutí Úřadu, v němž byla hlavnímu městu Praze uložena pokuta ve výši 11 milionů korun za správní delikt, kterého se zadavatel dopustil při zajištění výstavby nového Trojského mostu jako součásti stavby č. 0079 Špejchar – Pelc – Tyrolka, realizované v rámci veřejné zakázky na soubor staveb Městského okruhu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Jedenáctimilionová pokuta za Trojský most je pravomocná
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Zadavatel nepostupoval podle zákona o veřejných zakázkách, když připustil podstatnou změnu podmínek stanovených ve smlouvě o dílo, a tím i v původních zadávacích podmínkách. Provedenou změnou zadavatel rozšířil předmět veřejné zakázky o stavební práce spočívající v realizaci nového Trojského mostu, a to bez použití jakéhokoli zákonem stanoveného druhu zadávacího řízení, čímž nedůvodně vyloučil hospodářskou soutěž mezi potenciálními dodavateli stavby. Realizován byl zcela jiný most, který neodpovídá původnímu návrhu vizuálně ani cenově.

Původní návrh Trojského mostu (se zavěšenou železobetonovou mostovkou a asymetricky umístěným, parabolicky rozkročeným pilířem v řece) v hodnotě téměř 500 milionů korun byl změněn a realizován byl mimořádně konstrukčně složitý a světově unikátní nový Trojský most (řešený jako plochý ocelový oblouk s předpjatým betonovým pásem mostovky a hustou sítí tyčových závěsů), jehož cena za realizaci byla navýšena téměř o jednu miliardu korun.

Úřad se předmětnou veřejnou zakázkou zabýval opakovaně. Původní prvostupňové rozhodnutí Úřadu z 16. 12. 2014 bylo v následném rozkladovém řízení zrušeno a vráceno prvnímu stupni k novému projednání, a to pro nedostatečné odůvodnění a vypořádání se především se skutečností, že na realizaci původního Trojského mostu již soutěž o veřejnou zakázku proběhla, přičemž Úřad je tak povinen zabývat se otázkou vztahu mezi původním a novým Trojským mostem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec