Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Sankce za vydávání doporučených cen odtahových služeb

16.11.2017 10:23

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil ve správním řízení zahájeném z moci úřední pokutu ve výši 276 tisíc korun Asociaci silničních a odtahových služeb, z. s., za narušení hospodářské soutěže na trhu odtahových služeb na území České republiky. Rozhodnutí již nabylo právní moci.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Sankce za vydávání doporučených cen odtahových služeb
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Asociace silničních a odtahových služeb se podle zákona o ochraně hospodářské soutěže dopustila správního deliktu tím, že od září 2013 do června 2016 přijala a uplatňovala zakázané a neplatné rozhodnutí sdružení soutěžitelů, spočívající ve vydávání doporučených cen odtahových služeb a rozpisu položek pro vyproštění a odtahy vozidel včetně pojízdné dílny a jejich zveřejňování ve formě doporučených ceníků pro období 2014/2015, 2015/2016 a 2016/2017 na internetových stránkách Asociace.

S ohledem na typovou závažnost protisoutěžního jednání hodnotí Úřad přijetí doporučených ceníků jako velmi závažné porušení zákona a z hlediska Zásad pro stanovování pokut se jedná o kategorii nejzávažnějších porušení soutěžních pravidel. Úřad do budoucna zakázal plnit uvedené rozhodnutí sdružení soutěžitelů a uložil opatření k nápravě spočívající v prokazatelném informování ve lhůtě do 30 dnů po nabytí právní moci tohoto rozhodnutí vhodným a účinným způsobem všech členů Asociace silničních a odtahových služeb o tomto rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vzhledem k tomu, že účastník řízení uznal odpovědnost za daný delikt a splnil všechny podmínky pro narovnání, Úřad ukončil správní řízení s využitím procedury narovnání a snížil původně vyměřenou pokutu o 20 %.

Asociace silničních a odtahových služeb, z. s., je sdružením fyzických a právnických osob, které jsou přímými poskytovateli silničních a odtahových služeb nebo jsou s nimi jinak obchodně svázány. Předmětem činnosti Asociace je vzájemná spolupráce a výměna zkušeností mezi podnikateli s cílem zvyšování kvality poskytovaných služeb v oblasti technické a organizační pomoci motoristické veřejnosti. Asociace nemá status profesní komory zřizované zvláštním předpisem veřejného práva a členství v této asociaci není podmínkou pro provádění činností v oblasti odtahových služeb. V České republice existují i další sdružení odtahových služeb. Asociace měla v době zahájení správního řízení 41 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…