Úřad pro ochranu osobních údajů: Digitální euro musí mít nejvyšší bezpečnostní standardy

21.10.2023 7:34 | Tisková zpráva

Evropský sbor pro ochranu osobních údajů (EDPB) a Evropský inspektor pro ochranu osobních údajů (EDPS) se shodli na potřebě, aby budoucí digitální měna euro byla z hlediska zajištění ochrany dat a soukromí chráněna nejvyššími bezpečnostními standardy.

Úřad pro ochranu osobních údajů: Digitální euro musí mít nejvyšší bezpečnostní standardy
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Ve společném stanovisku Evropského Sboru a Evropského inspektora pro ochranu osobních údajů vítají a podporují návrh na zavedení digitální měny Evropské centrální banky (ECB). Cílem digitálního eura by mělo být poskytnutí možnosti provádět platby elektronicky, on-line i off-line, jako dalšího způsobu provádění plateb při zachování hotovostních transakcí. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

EDPB a EDPS zároveň předkládají několik doporučení k zajištění nejvyšších standardů pro ochranu osobních údajů a soukromí pro budoucí digitální euro. Obě instituce uznávají, že navrhované nařízení se v oblasti ochrany osobních údajů zabývá mnoha aspekty ochrany,  zejména pak řešením off-line modalit pro minimalizaci zpracování osobních údajů jednotlivců.

Podle Evropského Inspektora pro ochranu osobních údajů Wojciecha Wiewiórowského patří k nejzásadnějším závazek (v navrhovaném nařízení) zajistit vysokou úroveň ochrany osobních údajů při používání digitálního eura on-line a ještě vyšší úroveň ochrany při jeho používání off-line. Ve společném stanovisku je navrhováno několik doporučení, která by měla zajistit účinné zachování práv na soukromí a ochranu osobních údajů s tím, že budou zpracovávány pouze nezbytné osobní údaje uživatelů digitálního eura, a zabránění nadměrné centralizaci osobních údajů Evropskou centrální bankou (ECB) nebo jednotlivými národními centrálními bankami. Místopředsedkyně Evropského Sboru Irene Loizidou Nicolaidou považuje vysoký standard ochrany soukromí a údajů za zcela zásadní pro získání důvěry občanů v tuto novou digitální měnovou platformu.

Podle navrhovaného nařízení mohou ECB a národní centrální banky zřídit jediné přístupové místo k ověření, že množství digitálních eur v držení každého uživatele nepřekračuje maximální povolenou částku, označovanou jako 'limit držení'. Obě instituce ve svém společném stanovisku proto vyzývají k objasnění zpracování ověření, které má být prováděno pomocí identifikátorů uživatelů digitálního eura a jejich souvisejících limitů držení. Dále doporučují posoudit, zda je jednotné přístupové místo nezbytné a přiměřené, a zdůrazňují, že technická opatření umožňující decentralizované ukládání těchto identifikátorů je jako alternativa proveditelná.

Pokud jde o mechanismus odhalování a předcházení podvodům (FDPM), který je součástí navrhovaného nařízení, EDPB a EIOÚ se domnívají, že tento mechanismus není předvídatelný. Podle jejich názoru není zpracování osobních údajů v rámci FDPM ze strany ECB a poskytovatelů platebních služeb (PSP) jasně definováno. EDPB a EDPS doporučují dále prokázat nezbytnost FDPM. Pokud takový důkaz neexistuje, EDPB a EDPS doporučují zvážit méně rušivá opatření z hlediska ochrany údajů. Kromě toho EDPB a EIOÚ doporučují v této souvislosti vymezit úlohu a úkoly ECB, národních centrálních bank a poskytovatelů platebních služeb podle klíčových zásad ochrany údajů.

EDPB a EDPS zároveň důrazně doporučují zavedení „prahu ochrany soukromí“ pro on-line transakce. Pod ním by neměly být vysledovatelné ani off-line a ani on-line transakce nízkých hodnot pro účely boje proti praní špinavých peněz (AML) a pro boj proti financování terorismu (CFT). Aby se snížil rizikový profil AML/CFT u on-line transakcí v digitálním euru s nízkou hodnotou, EDPB a EDPS doporučují zahrnout povinnost zavést vhodná technická opatření už během přípravy návrhu pro digitální euro. Navrhované nařízení by mělo dále vyjasnit i povinnosti Evropské centrální banky (ECB) a poskytovatelů platebních služeb v oblasti ochrany osobních údajů. To zahrnuje právní základy, o které by se ECB a poskytovatelé platebních služeb měli opírat, stejně jako typy osobních údajů, které by měly zpracovávat při vydávání, distribuci a používání digitálního eura.

Plné znění společného stanoviska EDPB a EDPS ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …