Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových: I pro drobné movité věci pocházející z trestních řízení se daří najít nové majitele

24.03.2021 15:13

Pracoviště ÚZSVM v Litoměřicích a Liberci prodala několik movitých věcí, které ÚZSVM připadly v rámci trestních řízení a získala tak jejich prodejem finanční prostředky pro státní rozpočet nebo na účet Ministerstva spravedlnosti, který slouží k odškodňováním obětí trestných činů.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových: I pro drobné movité věci pocházející z trestních řízení se daří najít nové majitele
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

 

Prodejem souboru nářadí získal litoměřický ÚZSVM pro státní rozpočet částku ve výši 420 Kč. Toto nářadí bylo součástí věcí, které ÚZSVM převzal od Policie ČR.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

V rámci předaných movitých věcí byly také staré dřevěné nástěnné hodiny, diář na rok 2015, koženková kabela, nože, křížky pro pokládání dlažby, kovové plíšky, kovový profil, látkové pouzdro, kartáček a dva páry rukavic. Všechny tyto movité věci byly silně opotřebované nebo poničené a dále nepoužitelné, proto byly ekologicky zlikvidovány.

ÚZSVM dále převzal také manžetové knoflíčky zlaté barvy s nápisem made in DDR, které následně předal Puncovnímu úřadu. Zbylý soubor nářadí pak ÚZSVM nabídl k prodeji veřejnosti prostřednictvím elektronické aukce. Všechny tyto movité věci byly odňaty obviněnými v rámci vyšetřování trestného činu krádeže. A protože nebylo známo, komu tyto movité věci patří, vyhlásila policie popis těchto věcí a také požádala Městský úřad Lovosice o jejich vyvěšení na úřední desce s tím, že se poškození mohou do šesti měsíců od zveřejnění o tyto věci přihlásit. Vzhledem k tomu, že se v dané lhůtě nikdo nepřihlásil, byly předány ÚZSVM. Nabízený soubor nářadí obsahoval 16 šroubováků, 5 kleští, 7 pilníků, 1 kus sekáče, 2 kusy důlčíků, stranový klíče, značkovací provázek a vodováhu zelené barvy. Nářadí se podařilo prodat hned v prvním kole elektronické aukce za nejnižší podání ve výši 420 Kč.

Libereckému ÚZSVM se také podařilo prodat majetek propadlý v rámci jednoho trestního řízení, a to rovněž v prvních kolech aukcí. Rozsudkem Krajského soudu Ústí nad Labem – pobočka Liberec získal ÚZSVM mimo jiné také hodinky a dvě televize. O tyto movité věci přišel odsouzený v rámci uložení trestu propadnutí věci, kdy byl uznán vinným přečinem úvěrového podvodu a přečinem výroby a jiného nakládání s látkami s hormonálním účinkem, kterých se dopustil tím, že ve více případech uzavíral úvěrové smlouvy, ačkoliv věděl, že vzhledem ke svým majetkovým poměrům nebude schopen závazky splácet. Z poskytnutých úvěrů splatil pouze minimální částky nebo vůbec žádné, navíc pozměňoval údaje o zaměstnavateli či o výši příjmů tak, aby mu byly úvěry poskytnuty. Zároveň neoprávněně přechovával pro svou potřebu tablety, které jsou zapsané v seznamu látek s anabolickým a jiným hormonálním účinkem, a které nesloužily k léčebným účinkům obviněného a nebyly předepsány lékařem.

Z propadlých movitých věcí v rámci tohoto trestního řízení se již ÚZSVM podařilo v prvním kole elektronické aukce prodat hodinky Festina F 16806. Hodinky byly nabízeny za nejnižší podání ve výši 3 990 Kč. Do aukce se přihlásili 3 zájemci, nakonec však jediný z nich potvrzením nejnižšího podání získal tyto hodinky do svého vlastnictví.

Dále se v rámci tohoto případu podařilo prodat LED televizi značky Gogen s úhlopříčkou 102 cm s full HD rozlišením 1920x1080, příjem DVB-T, USB a HDMI. Televizi si odnesl jediný přihlášený zájemce za nejnižší podání ve výši 1 490 Kč.

Druhá prodaná televize je stejné značky a stejných parametrů, tedy LED televize značky Gogen s úhlopříčkou 102 cm s full HD rozlišením 1920x1080, příjem DVB-T, USB a HDMI. Součástí prodeje byl také držák a ovladač. I tuto televizi získal nový majitel potvrzením nejnižšího podání ve výši 1 490 Kč.

Výtěžek z prodeje hodinek a obou televizí ve výši 6 970 Kč byl v rámci tohoto trestního řízení na základě ustanovení zákona o použití peněžních prostředků získaných výkonem jiných majetkových trestních sankcí uložených v trestním řízení a o změně některých zákonů, odeslán na účet Ministerstva spravedlnosti, kde bude použit k odškodnění obětí trestného činu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec