Úřad vlády: První úspěchy českého předsednictví - Cesta k Digitální dekádě 2030

14.07.2022 15:59 | Tisková zpráva

Dnes časně z rána byl v Bruselu po dlouhém jednání předběžně schválen politický program Cesta k Digitální dekádě 2030, který projednávala Rada EU a Evropský parlament.

Úřad vlády: První úspěchy českého předsednictví - Cesta k Digitální dekádě 2030
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Jedná se o seznam společných cílů v digitální transformaci EU do roku 2030, kterých by měly členské státy dosáhnout během následujících let v oblastech, jakými jsou digitální dovednosti, digitální transformace podniků, bezpečná a udržitelná digitální infrastruktura a digitalizace veřejných služeb.

„Dosažení předběžné dohody, považuji za velký úspěch a mám velkou radost, že se tohoto úspěšného kroku podařilo dosáhnout hned v úvodu českého předsednictví. Program Digitální dekády je pro celkovou digitální transformaci Evropské unie nezbytný. Přispěje k moderní, konkurenceschopné, digitalizované, prosperující a vzdělané společnosti a k dobře zacílené digitální transformaci. Urychlí rozvoj průmyslu EU, modernizuje veřejný sektor a usnadní život občanům. Digitální dovednosti a posílená infrastruktura mají totiž zásadní význam pro bezpečnost a odolnost naší společnosti,“ říká k dosažení předběžné dohody Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj.

Cílem Digitální dekády 2030 je posílit vedoucí postavení EU v digitální sféře podporou udržitelných digitálních politik. Do konce tohoto desetiletí by tak v souladu s politikou Digitální dekády 2030 měly členské státy dosáhnout pokroku v oblasti digitálních dovedností, digitální infrastruktury, digitalizace podniků nebo veřejných služeb. Dekáda dále počítá s maximální spoluprací mezi členskými státy, hodnocením jejich víceletých strategických plánů a v neposlední řadě i s podporou společných projektů například v oblasti umělé inteligence či kyberbezpečnosti.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Politický program dále usnadní společné projekty členských států EU v oblastech, jako jsou vysoce výkonná výpočetní technika, společná datová infrastruktura a služby, blockchain, nízkopříkonové procesory, celoevropský rozvoj koridorů 5G, partnerství pro pokročilé technologie v oblasti digitálních dovedností, bezpečná kvantová infrastruktura a síť center pro kybernetickou bezpečnost, digitální veřejná správa, testovací zařízení a centra pro digitální inovace.

To, jak si jednotlivé členské státy vedou v úrovni digitální rozvinutosti konkrétních oblastí, bude sledovat a vyhodnocovat každoročně publikovaný Index digitální ekonomiky a společnosti (DESI). Pokrok bude hodnocen i v každoroční zprávě Komise o stavu digitální dekády.

Dosažená předběžná dohoda nyní podléhá schválení Radou a Evropským parlamentem. Pokud jde o Radu, české předsednictví má v úmyslu dohodu předložit co nejdříve ke schválení Výboru stálých zástupců Rady (COREPER).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

22:04 Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili ne…