Úřad vlády poprvé otevřel veřejnosti zrekonstruovanou zahradu Strakovy akademie

10.07.2022 8:49 | Tisková zpráva

V sobotu 9. července 2022 si návštěvníci z řad veřejnosti mohli poprvé prohlédnout nově zrekonstruovanou zahradu Strakovy akademie. Úřad vlády ČR během prázdninových měsíců zpřístupní zahradu každou sobotu.

Úřad vlády poprvé otevřel veřejnosti zrekonstruovanou zahradu Strakovy akademie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahrada kolem Strakovy akademie

Zahrada Strakovy akademie prošla během uplynulých měsíců rozsáhlou rekonstrukcí, která měla za úkol odstranit dřívější necitlivé zásahy, dát zahradě reprezentativní charakter a navázat na styl a dílo původního architekta Františka Thomayera.

„Cílem rekonstrukce bylo mimo jiné dát zahradě reprezentativní charakter. Tak, aby tady mohly být přijímány zahraniční návštěvy a nejvyšší státní návštěvy. Počítáme, že v období českého předsednictví bude v tomto směru zahrada hodně využívána,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády České republiky Jana Kotalíková.

V rámci zahrady bylo vybudováno téměř 5000 m2 dlážděných povrchů, zregenerováno přes 11 000 m2 trávníku, došlo k obnovení živých plotů a zasazení pokryvných a solitérních růží. Nově tak je možné nalézt na zahradě až 15 000 květin.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

„Kombinace květin, které jsou v barvách trikolóry – červená, bílá, modrá – na to je radost se z oken Úřadu vlády každý den dívat. Chtěli jsme proto dát takovou možnost i veřejnosti, která bude mít na zahradu přístup ještě před oficiálním slavnostním otevřením,“ dodala vedoucí Úřadu vlády.

Nové uspořádání zahrady umožňuje její využití nejen k reprezentačním účelům, ale i k pravidelným návštěvním dnům pro veřejnost. Zahrada tak nyní kromě státních návštěv může hostit například i mobilní výstavy. Spolu se zahradou probíhala i rekonstrukce přilehlého Kosárkova nábřeží, aby bylo vytvořeno i důstojné předpolí zahrady a došlo tak k jejímu provázání s nábřežím Vltavy.

Poprvé si tuto sobotu zahradu prohlédlo více než 1400 návštěvníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…