Ústavní stížnost proti diskriminaci úhrad za zdravotní péči podepsalo rekordních 51 senátorů

21.12.2018 8:02

Ústavní stížnost, která napadá diskriminaci v systému úhrad za zdravotní péči, podepsalo rekordních 51 senátorů, tedy téměř dvě třetiny všech členů horní komory parlamentu.

Ústavní stížnost proti diskriminaci úhrad za zdravotní péči podepsalo rekordních 51 senátorů
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

„Jsem velmi rád, že ústavní stížnost proti diskriminaci úhrad za zdravotní péči získala tak přesvědčivou podporu mezi senátory napříč politickým spektrem. Je to jasný důkaz toho, že si senátoři uvědomili to, že není možné dále akceptovat dvacet let udržovaný provizorní systém úhradové vyhlášky. Není prostě možné, aby byly v různých místech i šestinásobné rozdíly v úhradách za stejný lékařský úkon,“ řekl slovácký senátor Ivo Valenta, který byl iniciátorem podání ústavní stížnosti.

Podle autorů ústavní stížnosti nefunguje systém zdravotnictví právě kvůli špatně nastaveným regulacím efektivně. Právě důsledkem diskriminace v úhradových vyhláškách nemají pacienti stejný přístup ke zdravotní péči ve všech regionech, navíc se tyto rozdíly stále výrazněji prohlubují.

Senátoři se zároveň opírají o přední odborníky v oblasti lékařské legislativy. Ústavní stížnost sepsal JUDr. Ondřej Dostál, PhD., LLM ze společnosti PricewaterhouseCoopers Legal. Senátory bude před ústavním soudem zastupovat JUDr. PharmDr. Vladimír Bíba, jeden z nejlepších českých expertů na farmaceutické právo.

Ústavní stížnost bude v nejbližších dnech doručena Ústavnímu soudu. Senátoři však zároveň věří, že podání ústavní stížnost s takto výraznou podporou členů horní komory Parlamentu vyprovokuje také vládu k tomu, aby se problematikou diskriminace úhrad zdravotní péče začala intenzivně zabývat a sama připravila návrh tolik potřebných změn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…