VZP: Ohrazujeme se proti tvrzení, že jsme na prodeji Regenhartovy vily prodělali 25 milionů

02.12.2012 10:08

Reakce VZP na články o prodeji objektu v Jeseníku

VZP: Ohrazujeme se proti tvrzení, že jsme na prodeji Regenhartovy vily prodělali 25 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Chceme se důrazně ohradit proti nepravdivé informaci o prodeji našeho objektu v Jeseníku, uveřejněným v Olomouckém, Šumperském a Jesenickém deníku a na webu denik.cz. Rozhodně není pravda, že na prodeji tzv. Regenhartovy vily VZP prodělala 25 milionů korun. Skutečnost je taková, že objekt jsme koupili v roce 1996 za 19 500 000 Kč. Následná rekonstrukce si vyžádala 6 000 000 Kč. Vzhledem k naší snaze snižovat provozní náklady a efektivně využívat objekty v závislosti na poměrně radikálním úbytku zaměstnanců a centralizaci některých procesů, jsme se rozhodli některé naše objekty, včetně toho v Jeseníku, prodat. Průběh prodeje budovy v Jeseníku byl následující:

Nemovitost byla předmětem elektronické aukce dne 21.9. s vyvolávací cenou dle znaleckého posudku, tedy 16,5 mil. Kč. Vzhledem k takto vysoké částce se do aukce žádný zájemce nepřihlásil. S přihlédnutím k aktuální situaci na trhu s nemovitostmi v dané lokalitě, jsme snížili vyvolávací cenu na 10 mil. Kč ve snaze zvýšit atraktivnost pro případné zájemce. Do další elektronické aukce 31.10. se přihlásil pouze jediný zájemce a jelikož fyzicky nedošlo k aukci, rozhodla se VZP nemovitost za vyvolávací cenu 10 mil. Kč neprodat. Úspěšná byla až elektronická aukce, která se uskutečnila minulý týden (15.11.2012), kdy se přihlásili tři zájemci, vyvolávací cena byla 9 000 000 Kč, nejvyšší nabídka činila 10 600 000 Kč. Nyní jednáme o prodeji za nabídnutou cenu s uchazečem, který podal nejvyšší nabídku.

Je nutné zvážit všechny okolnosti, za kterých se prodej uskutečňuje. Především je nutné vzít v úvahu velký pokles cen nemovitostí, který probíhá již od roku 2008. Tento pokles způsobil, že za budovu není v současné době ochoten dát nikdo více, než byla dosažená cena v aukci. Pokud bychom si budovu nechali a čekali na okamžik, kdy se realitní trh opět oživí, tak je nutné si uvědomit, že pouze za temperování prázdné budovy bychom zaplatili cca 300 tis. Kč. K tomu je nutné přičíst další náklady spojené s údržbou prázdné budovy. 

Na základě zmíněných informací se ohrazujeme proti tvrzení, že VZP na prodeji prodělala 25 milionů korun.

Mgr. Jiří Rod
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

20:48 Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

Na vysokých školách v Česku se v roce 2023 vzdělávalo 308,6 tisíc studentů, z nichž téměř pětinu tvo…