Ve stavebnictví podniká 23 % rizikových subjektů

03.11.2014 12:51

Ačkoliv tuzemská ekonomika vykazuje známky oživování, stavebnictví a development, jedno z nejdůležitějších odvětví národního hospodářství, pokračuje v propadu. Společnost Bisnode v rámci analytické studie Stavebnictví a development hodnotila hospodaření 133 nejvýznamnějších hráčů na trhu. Jejich celkové tržby se v letech 2011 až 2013 snížily o 13,7 % na 157,8 miliard korun a zisk propadl o 58,1 % na 3,4 miliardy korun. Navíc ve stavebnictví podniká 23 % rizikových subjektů, což je o 9 procentních bodů více než v rámci ČR celkem.

Ve stavebnictví podniká 23 % rizikových subjektů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba, ilustrační foto

Společnost Bisnode hodnotila vzorek 133 stavebních a developerských firem v období 2011 až 2013. Jejich celkové tržby poklesly ze 182,8 miliard korun v roce 2011 na 157,8 miliard v roce 2013, tedy o 13,7 %, zatímco hospodářský výsledek sledované skupiny propadl o 58,1 % z 8 miliard korun na 3,4 miliardy korun. V daném období se snížil také celkový počet zaměstnanců analyzovaných firem z 38,3 tis. na 35,2 tis., tedy o 8,1 %. „Stavebnictví reagovalo na globální hospodářskou krizi jako jedno z posledních odvětví a také jako jedno z posledních z ní postupně vychází. Důvodem je zejména projektový charakter oboru.

Navíc nízká investiční aktivita státu a snížená schopnost čerpat evropské dotace ještě prohloubily dopad globální hospodářské krize na české stavebnictví. Výrazně příznivé zprávy nesledujeme ani v roce 2014. Stát jako klíčový investor opět začíná výrazněji stavět a objem stavebních prací začal mírně růst.

Nabídka kapacit však i nadále vysoce převyšuje poptávku, což vytváří enormní tlak na ceny ve výběrových řízeních. Návrat k předkrizové situaci z roku 2008 tak nelze předpokládat,“ komentuje výsledky studie analytik Bisnode Michal Řičař. Současně upozorňuje: “Na základě scoringového modelu Bisnode ve stavebnictví podniká vysoké procento „rizikových“ společností ve srovnání s tuzemskou podnikatelskou základnou celkově. Podíl „rizikových“ subjektů v rámci sektoru aktuálně dosahuje 22,9 %, což je o 9 procentních bodů více než v rámci ČR celkově“.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…