Veřejný ochránce práv: Hledáme nové posily z oborů právo a sociologie

07.09.2017 13:07

V Kanceláři veřejného ochránce práv usilujeme dlouhodobě o dobrou veřejnou správu a společnost bez předsudků. Snažíme se také předcházet špatnému zacházení s lidmi, kteří žijí v institucích. Od ledna 2018 budeme také systémově chránit práva osob s postižením.

Veřejný ochránce práv: Hledáme nové posily z oborů právo a sociologie
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Aktuálně hledáme právničky/právníky se zájmem o problematiku

dohledu nad zacházením s osobami, které jsou nebo mohou být omezeni na osobní svobodě (zdravotnická zařízení, věznice, zařízení sociálních služeb, dětské domovy apod.)

sociálního zabezpečení.

Socioložku/sociologa  se zájmem o problematiku
§  práv osob se zdravotním postižením.

Pokud se k nám chcete připojit, napište nám do 22. září 2017 na adresu seifertova@ochrance.cz. Napište nám v emailu, proč s námi chcete pracovat a které agendě byste se chtěl/a věnovat. Seznamte nás s Vašimi dosavadními pracovními zkušenostmi. Tyto údaje jsou pro nás nejdůležitější. Zanechte na sebe i telefonní číslo, abychom Vás mohli kontaktovat. Pokud se chcete dozvědět víc o nás a o tom, kam směřujeme, podívejte se na Strategii rozvoje Kanceláře veřejného ochránce práv do roku 2021. Co se nám povedlo v loňském roce, najdete v Souhrnné zprávě o činnosti 2016 a také ve zvláštních zprávách o ochraně před špatným zacházením a ochraně před diskriminací.

Jsme férový zaměstnavatel a rádi mezi nás přijmeme osoby přicházející z různých skupin společnosti. Diverzita na pracovišti je pro nás důležitá.

V čem práce u nás spočívá a co požadujeme?
1) Dohled nad dodržováním práv osob omezených na svobodě
Náplň práce:

Provádění systematických návštěv zařízení, při kterých zjišťujeme, jaké podmínky pro život mají a jak se zachází s lidmi žijícími v institucích. Vykonáváme tak mandát národního preventivního mechanismu podle Opčního protokolu k Úmluvě proti mučení a jinému, krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (OPCAT); vyřizování individuálních podání občanů, kteří upozorňují na možné nedostatky v zařízeních, kde žijí; příprava podkladů pro zprávy a stanoviska veřejné ochránkyně práv; zpracovávání připomínek k právním předpisům; vedení odborných seminářů pro pracovníky veřejné správy či navštěvovaných zařízení; reprezentace Kanceláře veřejného ochránce práv na národní i mezinárodní úrovni.
Daná pozice vyžaduje vysílání na vícedenní pracovní cesty.

Požadujeme:

Ukončené vysokoškolské vzdělání v oboru právo (Mgr.); komunikační a vyjednávací dovednosti; schopnost týmové práce a vysokou rezistenci vůči stresu; schopnost analytické a koncepční práce; otevřenost; zájem o nové věci, aktivní a inovativní přístup; znalost mezinárodních úmluv a dokumentů OSN, Rady Evropy, Evropské unie v dané oblasti včetně judikatury ESLP; schopnost improvizace; flexibilitu; dobrou znalost češtiny; schopnost stručně, jasně a srozumitelně psát.

Vítaná je další praxe či vzdělání v souvisejících oborech (lékařství, ošetřovatelství, psychologie, pedagogika, sociální práce) a znalost dalšího světového jazyka.

2) Sociální zabezpečení se zaměřením na nepojistné sociální dávky
Náplň práce:

Vyřizování individuálních podnětů z oblasti nepojistných sociálních dávek (zejména dávky pomoci v hmotné nouzi a dávky státní sociální podpory), odborná příprava podkladů pro veřejnou ochránkyni práv, zpracování připomínek k právním předpisům, vedení odborných seminářů pro pracovníky veřejné správy, reprezentace Kanceláře veřejného ochránce práv na národní i mezinárodní úrovni.

Požadujeme:

Ukončené vysokoškolské vzdělání v oboru právo (Mgr.); dobrou znalost souvisejících právních předpisů a správního řádu; dobrou znalost češtiny, schopnost stručně, jasně a srozumitelně psát; aktivní znalost světového jazyka slovem i písmem; schopnost týmové práce; analytické a koncepční myšlení; otevřenost, aktivní a inovativní přístup; komunikační a vyjednávací dovednosti; flexibilitu. Praxe v některé z daných oblastí práva nebo zkušenost se sociálním poradenstvím je výhodou.

 

3) Ochrana práv osob se zdravotním postižením – monitorování naplňování Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením
Náplň práce:

Nově vznikající oddělení bude plnit mezinárodní závazek České republiky dle článku 33 odst. 2 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením a stane se od 1. ledna 2018 nezávislým mechanismem na podporu, ochranu a monitorování provádění této úmluvy. Pro doplnění oddělení složeného z odborníků s právnickým vzděláním hledáme socioložku/sociologa, jejichž úkoly bude zejména připravovat výzkumy mající za cíl sledovat naplňování Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením, dále chystat dotazníky pro konkrétní jednání s osobami se zdravotním postižením a jejich zástupci (vše v přístupných formátech pro osoby se zdravotním postižením)či vybrat vhodné indikátory pro „měření“ naplňování Úmluvy. V neposlední řadě je smyslem práce socioložky/sociologa být oporou kolegům s právnickým vzděláním při hledání vhodných nástrojů, jak uchopit monitorování konkrétních článků Úmluvy v praxi České republiky. Rovněž se počítá s pořádáním vzdělávacích aktivit a osvětou.

Požadujeme:

Ukončené vysokoškolské vzdělání v oboru sociologie (Mgr.) či v jiném vhodném oboru. Dále požadujeme dobrou znalost problematiky práv osob se zdravotním postižením, jejich potřeb, empatii při komunikaci s osobami se zdravotním postižením, schopnost vyjednávat, aktivní znalost světového jazyka slovem i písmem, schopnost analytické a koncepční práce; dobrou znalost češtiny, schopnost stručně, jasně a srozumitelně psát, otevřenost, zájem o nové věci, aktivní a inovativní přístup, schopnost improvizace, flexibilitu. Praxe v dané oblasti práva je výhodou.

Co svým zaměstnankyním a zaměstnancům nabízíme?
Platové ohodnocení dle zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a nařízení č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů; zařazení do 13. platové třídy dle přílohy č. 2 citovaného nařízení (podle let započitatelné praxe 21 830 Kč – 32 820 Kč); po zapracování přiznání osobního příplatku; stálý odborný růst (účast na domácích i zahraničních konferencích a stážích); možnost čerpat 3 dny zdravotního volna, možnost čerpat 3 dny volna pro otce po narození dítěte, možnost práce z domova; možnost využít 5 dnů studijního volna; nabídka udržovací výuky cizích jazyků zdarma (Aj, Nj, Fj); pružná pracovní doba; smlouva na dobu určitou. Na pozici socioložky/sociologa nabízíme dohodu o pracovní činnosti.

Kdy bychom byli rádi, aby úspěšní uchazeči či uchazečky nastoupili?
Co nejdříve. Ale jsme samozřejmě připraveni se s Vámi na datu nástupu dohodnout podle Vašich možností.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…