Veřejný ochránce práv: Nevidomým, ale nejen jim, pomáháme už nyní

14.11.2017 11:36

Právy osob se zdravotním postižením se sice ombudsmanka bude moct systematicky zabývat až od 1. ledna 2018, ale individuální podněty týkající se činnosti státní správy nebo rovného zacházení řeší i nyní.

Veřejný ochránce práv: Nevidomým, ale nejen jim, pomáháme už nyní
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Její pomoc se tedy vztahuje i na nevidomé a slabozraké. Ti si dnes Mezinárodním dnem nevidomých připomínají narození autora písma rozpoznatelného hmatem, které umožnilo i nevidomým číst.
Lidé nevidomí a slabozrací často čelí potížím i v situacích, které by lidi se zdravým zrakem ani nenapadly. V některých případech se obraceli i na ombudsmana. Šlo například o vstup vodicích a asistenčních psů do různých objektů nebo přístup lidí se speciálně vycvičenými psy k různým službám.

Stále se objevují problémy s nedostatečnou bezbariérovostí staveb.

Ombudsmanka se také setkává s případy diskriminace nevidomých či slabozrakých například v přístupu k bydlení, např. u nevidomého, který dal nejvyšší nabídku na pronájem obecního bytu, ale ten byl přesto pronajat jinému zájemci.

Problémy mohou mít lidé s postižením zraku i v dostupnosti zprav v televizi. Do roku 2011 byly cizojazyčné vstupy ve zpravodajství paralelně čteny v češtině, ale když se přešlo na titulky, pro lidi nevidomé, ale i staré se špatným zrakem, se zahraniční zpravodajství stalo nedostupným.

Ombudsmanka se ale setkala například s námitkami diskriminace v zaměstnání u učitelky s těžkým zdravotním hendikepem, s problémy při zakládání účtu v bance s požadavkem na podpis vlastníka s vadou zraku, s otázkou sepisování závěti nevidomými apod.

Zatímco v tuto chvíli může ombudsmanka řešit individuální stížnosti, od ledna 2018 se tyto podněty mohou stát východiskem k plošnému zkoumání postavení lidí s postižením zraku, k jejich možnosti realizovat svá práva. Cílem bude měnit vnímání a citlivost společnosti na specifické potřeby lidí nejen nevidomých, ale i s jiným zdravotním postižením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…