Veřejný ochránce práv: Ombudsmanka zachránila ženu od dluhu zaviněného úřadem

16.02.2017 14:05

Ochránkyni se podařilo vyřešit potíže prababičky, která si vzala do péče své dvě pravnučky. Chybou úřadu jí totiž vznikl přeplatek na rodičovském příspěvku a přídavcích na děti. Díky ochránkyni přistoupilo ministerstvo na řešení, které ženu nepoškodilo.

Veřejný ochránce práv: Ombudsmanka zachránila ženu od dluhu zaviněného úřadem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Na ombudsmanku se obrátila stěžovatelka, která si vzala do péče své dvě malé pravnučky. Jejich matka o ně neměla zájem, odstěhovala se ze společné domácnosti, kde zanechala starší dceru, a mladší umístila do dětského centra. Stěžovatelka – prababička dětí – požádala o pomoc orgán sociálně-právní ochrany dětí, protože se dětí chtěla ujmout. Sociální pracovníci s tím souhlasili a podali soudu návrh na svěření dětí do péče prababičky předběžným opatřením. Soud návrhu vyhověl, prababička se o děti starala a na základě tohoto soudního rozhodnutí dostávala rodičovský příspěvek a přídavky na děti.

Po šesti měsících však krajský soud původní rozhodnutí zrušil, protože zjistil, že orgán sociálně-právní ochrany dětí nebyl v tomto případě vůbec oprávněn za prababičku dětí návrh na předběžné opatření podat. Upozornil, že podle zákona si o vydání předběžného opatření na svěření dětí do péče měla požádat prababička.

Prababička to udělala a novým soudním rozhodnutím jí děti byly, tentokrát správně, svěřeny do péče. Problém byl ale s vyplacenými dávkami. Oněch předchozích šest měsíců sice o děti pečovala, ale bez platného soudního rozhodnutí, tudíž neměla nárok na rodičovský příspěvek a přídavky na děti. Úřad práce jí vyčíslil přeplatek ve výši 31.600 Kč.

Veřejná ochránkyně práv dospěla k závěru, že by prababička měla na dávky nárok, kdyby jí OSPOD správně poradil, aby sama podala návrh soudu na vydání předběžného opatření. „Věřím tomu, že sociální pracovníci jednali v dobrém úmyslu, ale měli vědět, že v tomto případě nemohou sami podat návrh soudu. Svým jednáním tak zavinili dluh, který pak stěžovatelce vznikl,“ vysvětluje veřejná ochránkyně práv. Stěžovatelce proto poradila, aby požádala Ministerstvo práce a sociálních věcí o odškodnění.

Ministerstvo nejdříve uznalo chybný postup úřadu, ale odmítlo odškodnění poskytnout s odůvodněním, že prababička zatím přeplatek nevrátila, proto jí nevznikla škoda. Ochránkyně však ministerstvo upozornila, že podle nového občanského zákoníku se za škodu považuje i vznik dluhu. Poukázala také na to, že se lpěním na byrokratických postupech zhoršuje sociální situace stěžovatelky, která si nemůže dovolit uhradit požadovanou částku, i když jen dočasně, protože by ji pak dostala od státu zpět formou odškodnění.

Ministerstvo se nakonec s názorem ochránkyně ztotožnilo a přiznalo stěžovatelce odškodnění ve výši 31 600 Kč. Ta pak mohla tuto částku použít na úhradu nezaviněného přeplatku na rodičovském příspěvku a přídavcích na děti. „Je to možná zvláštní transakce, ale je podle zákona nutná. Prababička zaplatí přeplatek na dávkách, účetně tak bude vše vyrovnáno, ale ve skutečnosti o nic nepřijde,“ uzavírá ochránkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…