Víno Blatel: Poptávka po jemně perlivých vínech v Česku vzrostla o 20 %

13.06.2014 13:30

V Česku roste poptávka po jemně perlivých vínech. Podle aktuálních statistik vinařství Víno Blatel z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Slovácku se spotřeba jemně perlivých vín meziročně navýšila o 20 %. Důkazem toho je i zvyšující se oblíbenost v gastronomických provozech.

Víno Blatel: Poptávka po jemně perlivých vínech v Česku vzrostla o 20 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

V posledních letech Češi stále častěji upřednostňují některé druhy vín v souvislosti s aktuálním ročním obdobím. Podle odborníků tak během letních měsíců počet prodaných jemně perlivých vín několikanásobně vzrostl. „V poptávce po jemně perlivých vínech Frazaneto jsme zaznamenali meziroční nárůst o 20 %. Jen v letošním roce jsme prodali již zhruba o čtvrtinu lahví jemně perlivých vín více než minulý rok a očekáváme, že se počet bude i nadále zvyšovat,“ uvedla Monika Kořínková, marketingová ředitelka Vína Blatel. „Právě nižší obsah oxidu uhličitého podporuje svěžest a lehkost vína. Proto se stává tak oblíbeným zejména v letních měsících,“ dodala Kořínková.

Trend zvyšující se poptávky po jemně perlivých vínech během letních měsíců potvrzují také tuzemští provozovatelé gastronomických služeb. „Obliba jemně perlivých vín každoročně stoupá. Především v letním období tvoří až 30 % z celkového množství prodaného vína,“ sdělil Martin Haritun, provozovatel funkcionalistické Kavárny Era. „V chuti můžeme cítit jemnou kyselinku, která vínu dodá svěžest a podpoří jeho lehkost. Právě proto jemně perlivá vína v gastronomii doporučujeme k mořským plodům, k jemným úpravám ryb, letním zeleninovým salátům a samozřejmě k těstovinám,“ vysvětlil Haritun.

Vedle růstu spotřeby jemně perlivých vín se v letním období zvyšuje i poptávka po lehkých bílých vínech. „Zhruba od května do září zaznamenáváme až 30 % nárůst spotřeby těchto vín. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří Muškát Moravský, Ryzlink Rýnský a Sauvignon,“ řekla Monika Kořínková z Vína Blatel. Ačkoliv se poptávka po lehkých bílých a jemně perlivých vínech během letních měsíců zvyšuje, spotřeba červených vín zůstává stabilní. „Navzdory vysokým letním teplotám se odrůda Merlot prodává stejně jako například v zimě. Pokud má někdo v oblibě těžší červená vína, neodradí ho ani teplé počasí a vysoké teploty. Důkazem toho je i fakt, že se poptávka po Merlotu v uplynulém roce zvýšila téměř o čtvrtinu, a to i přes extrémně teplé loňské léto,“ uzavřela Kořínková.

O společnosti VÍNO BLATEL a.s.

Společnost VÍNO BLATEL, a.s. byla založena v roce 1990 a ve své činnosti se zaměřuje na zpracování hroznů a výrobu a prodej vína. Sídlo společnosti je v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem, v kraji s mimořádně příznivými podmínkami pro pěstování vinné révy. Je jedním z nejseverněji položených vinařství v rámci České republiky i Evropy. Víno se v této obci pěstuje na rozloze 284 ha, z čehož společnost obhospodařuje 189 hektarů. Vinařské lokalitě vévodí proslulé místo poutí u Sv. Antonína. Mezi hlavní odrůdy, které ve vinicích převládají, patří Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Muškát Moravský, Rulandské bílé a Chardonnay. Společnost je největším tuzemským pěstitelem odrůdy Merlot. Víno této odrůdy bývá často oceňováno na prestižních výstavách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…