Vital Sword učilo červené barety vést operace podle washingtonské smlouvy

13.10.2017 18:49

Více než 240 vojáků ze 4. brigády rychlého nasazení tento týden odjelo na mezinárodní velitelsko-štábní cvičení Vital Sword v německém Wildfleckenu. Cvičení, které potrvá až do čtvrtka 19. října, se kromě nich účastní také několik tisíc vojáků z Německa, Nizozemska, Polska a Rumunska.

Vital Sword učilo červené barety vést operace podle washingtonské smlouvy
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Cvičení má řadu cílů, například zvýšit úroveň vzájemné spolupráce mezi štábem 4. brigádního úkolového skupení (4. BÚU), DSK (Division Schnelle Kräfte) a 1. německo-nizozemským sborem. Dále prohloubit znalosti štábu ve vedení operací na základě článku 5 washingtonské smlouvy pro zajištění bezpečného spojeneckého území a teritoriální integrity, zdokonalit štáb 4.BÚU a štáby přímo podřízených útvarů (PPÚ) v plánování a řízení boje střední a vysoké intenzity v mezinárodním prostředí či prohloubit schopnosti štábu ve spolupráci s vládními a nevládními organizacemi v podmínkách soudobého válčiště.

V prvních dvou dnech vojáci navázali dokonalou koordinaci a spojení se svými zahraničními protějšky, se kterými budou intenzivně spolupracovat až do příštího čtvrtka. Velitel sboru generálporučík Michiel van der Laan zhodnotil, že vojáci 4. brigádního úkolového skupení jsou dobře vycvičeni a příkladně plní úkoly.

Reakce na bezpečnostní hrozby

„Cvičení jako Vital Sword pomáhají velitelství 4. brigádního úkolového skupení ke zvyšování schopností operovat v rámci mnohonárodní jednotky a je reakcí na současné bezpečnostní hrozby,“ dodal plukovník Roman Náhončík velitel 4. brigády rychlého nasazení (4.BÚU).

Součástí tohoto náročného cvičení je také certifikace Division Schnelle Kräfte (DSK) dle standardů NATO. Během této certifikace musí DSK prokázat schopnosti plánovat, velet a řídit operace vysoké intenzity se čtyřmi podřízenými brigádami.

Čtvrté brigádní úkolové skupení je po dobu cvičení v podřízenosti 1. německo-nizozemského sboru, se kterým 4. brigáda spolupracuje a cvičí již pátým rokem. „Významná byla zejména cvičení Reliable Sword, které jsme absolvovali v nizozemském Nieuw Milligenu v květnu 2014 a Strong Sword 2015,“ dodal kapitán Milan Němec, tiskový mluvčí 4. brigády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…