Vláda: Pracovní skupina k brexitu řešila první vyjednávací směrnici pro Barniera a Bílou knihu k budoucnosti EU

17.05.2017 17:40

Ve středu 17. května zasedala ve Strakově akademii již pošesté Pracovní skupina k brexitu a budoucnosti EU. Tématy jednání byly výsledky dubnové Evropské rady, vyjednávací směrnice, kterou v pondělí schválí Rada pro obecné záležitosti, a další směřování EU. Jednání zástupců ministerstev a hospodářských a sociálních partnerů vedl Jan Král, který je pověřen řízením Sekce pro evropské záležitosti.

Vláda: Pracovní skupina k brexitu řešila první vyjednávací směrnici pro Barniera a Bílou knihu k budoucnosti EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Pracovní skupina se dnes zabývala výsledky mimořádné Evropské rady, na které v dubnu lídři 27 členských států schválili pokyny pro unijního vyjednavače brexitu Michela Barniera. Tyto pokyny jsou v souladu s dlouhodobou českou pozicí a obsahují důraz na jednotu EU27, nedělitelnost čtyř svobod vnitřního trhu, zásadu, že není dojednáno nic, dokud není dojednáno vše, a princip posloupnosti jednání. Pokyny rovněž potvrdily klíčovou roli Rady a Evropské rady v určování strategického směru vyjednávání a v kontrole jeho průběhu.

Jak Král informoval členy Pracovní skupiny o tom, že v pondělí 22. května 2017 bude Rada pro obecné záležitosti schvalovat první vyjednávací směrnici. Ta poslouží jako detailní mandát Evropské komisi pro vyjednávání s Velkou Británií, která prakticky začnou až s novou britskou vládou po volbách 8. června 2017. Směrnice obsahuje detailnější pozici pro první fázi jednání o podmínkách vystoupení a vychází z pokynů Evropské rady. Její hlavní kapitoly se soustředí na práva občanů, finanční vyrovnání a zajištění právní kontinuity a jistoty.

Členové Pracovní skupiny se dnes rovněž věnovali tématu budoucího směřování EU, a to v souvislosti s Bílou knihou a návaznými dokumenty Evropské komise. Vláda odrazí výsledky diskuse se členy Pracovní skupiny během dopracování pozice ČR a bude v konzultacích dál pokračovat ve výborech Parlamentu, v rámci tripartity a se zástupci politických stran. Diskuse potvrdila, že důraz musíme klást i nadále na zachování jednoty EU27, transparentnost, otevřenost a integritu vnitřního trhu.

V obdobném duchu bude diskuse pokračovat k dalším souvisejícím dokumentům Evropské komise, které navážou na již zveřejněný sociální pilíř a reflexi dopadů globalizace. Na konci května bude vydáno sdělení k budoucnosti eurozóny a v červnu k obranné politice a rozpočtu EU.

Česká vláda se soustředí na diskusi o vystoupení Velké Británie a budoucnosti EU dlouhodobě. Kromě pravidelného zasedání Pracovní skupiny diskutuje předseda vlády pozici ČR napříč politickým spektrem. S předsedy parlamentních stran přijal v únoru společné prohlášení, z kterého vycházela pozice ČR na jednání dubnové Evropské rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …