Vláda projedná dotační politiku vůči neziskovým organizacím pro rok 2016

13.06.2015 15:43

Vládní kabinet se sejde ke společnému jednání v pondělí 15. června od 9 hodin.

Vláda projedná dotační politiku vůči neziskovým organizacím pro rok 2016
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier předkládá na jednání vlády sedm materiálů:

Jako první materiál ministr Dienstbier spolupředkládá společně s ministrem vnitra Návrh nařízení o opatřeních souvisejících s oznamováním podezření ze spáchání protiprávního jednání ve služebním úřadu. Materiál upravuje problematiku tzv. „whistleblowingu“. Návrh nařízení stanovuje postup při podání oznámení státním zaměstnancem týkajícího se zjištěného protiprávního jednání představeného, jiného státního zaměstnance, jiného zaměstnance nebo osoby ve služebním poměru podle jiného právního předpisu. Zavádí institut prošetřovatele, osoby oprávněné k přijetí a prošetření podaného oznámení. Materiál stanoví základní pravidla pro zabezpečení ochrany oznamovatele před diskriminací ze strany osoby, vůči níž oznámení směruje v souvislosti s podáním oznámení, upraví podmínky pro poskytnutí práva oznamovatele na utajení totožnosti a vytváří podmínky pro podání oznámení anonymním způsobem. Dále vymezuje základní pravidla postupu při prošetřování oznámení, včetně stanovení lhůt pro prošetření.

Dále se vláda bude zabývat Návrhem poslance Jana Bartoška na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 331/2012 Sb. (sněmovní tisk č. 488). Cílem materiálu je změnit pravidla pro poskytování příspěvku na zvláštní pomůcku poskytovaného na pořízení motorového vozidla tak, aby při stanovení výše příspěvku již nebylo přihlíženo k příjmům žadatele o příspěvek a osob s ním společně posuzovaných a k jeho celkovým majetkovým a sociálním poměrům, ale zavádí se spoluúčast osoby obdobně, jako je tomu při stanovení výše příspěvku na ostatní zvláštní pomůcky. Dle názoru předkladatele je naprosto neodůvodněné podřídit tento příspěvek, jako jediný, odlišnému právnímu režimu, než jakému podléhají všechny ostatní srovnatelné kompenzační pomůcky.

Třetím z materiálů je další Návrh Jana Bartoška na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (sněmovní tisk č. 487). Cílem materiálu je úprava procesního postupu (vyloučení ingerence soudu) při rozhodování o nároku a výši příspěvku na zvláštní pomůcku v případě, že je jeho příjemcem nezletilé dítě. Podle občanského zákoníku (§ 898 odst. 1) potřebují rodiče dítěte k právnímu jednání, které se týká jeho existujícího i budoucího jmění, souhlas soudu, nejedná-li se o záležitosti běžné nebo zanedbatelné hodnoty. Takový souhlas je tedy nutný i v případě přijetí příspěvku na zvláštní pomůcku, jejíž hodnota může dosahovat řádově i desítek tisíc korun. Nutnost soudního rozhodování v těchto případech vyplývá i z judikatury Nejvyššího soudu.

Dále Jiří Dienstbier předkládá materiál Hlavní oblasti státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím pro rok 2016. Účelem stanovení Hlavních oblastí státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím (NNP) je vymezit prostor státní dotační politiky vůči NNO a jeho konkrétní naplnění dotačními programy, které jsou v kompetenci jednotlivých resortů. Hlavní oblasti jsou oproti Hlavním oblastem pro rok 2015 prakticky beze změn.

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti na jednání vlády rovněž předloží též pravidelnou Zprávu o situaci národnostních menšin v České republice za rok 2014Výroční zprávu Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů za rok 2014 aVýroční zprávu o činnosti Rady vlády pro záležitosti romské menšiny za rok 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…