Výbor pro zdravotnictví schválil roční odklad sankcí za nevystavení eReceptu

15.01.2018 8:41

Členové Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR na svém jednání v úterý 9. ledna 2018 podpořili pozměňovací návrh poslance a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na roční odklad sankcí za vystavení listinného receptu.

Výbor pro zdravotnictví schválil roční odklad sankcí za nevystavení eReceptu
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Dokument byl projednáván v rámci vládní novely zákona o léčivech, která transponuje evropskou úpravu ošetřující provoz transfuzních služeb.

Vzhledem k tomu, že příprava projektu není ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) řádně dotažena do konce a Česká lékařská komora ještě nedodala ověření přibližně 6 tisíc lékařů, je odklad sankcí opodstatněný a vůči lékařům férový. „Není správné, aby stát sankcionoval lékaře za něco, co nezvládl řádně připravit. Rok je dostatečně dlouhý čas na to, aby se všichni lékaři zapojili, seznámili se s eReceptem v praxi a aby Ministerstvo zdravotnictví ČR a SÚKL systém dopracovaly,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Elektronický recept by měl zejména poskytnout slibovanou funkcionalitu, a totiž lékový záznam. Ministr zdravotnictví již avizoval, že byly zahájeny legislativní práce a lékový záznam by měl být součástí eReceptu od roku 2019. Kromě toho ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se SÚKL v průběhu bezsankční doby zrealizuje informační kampaň v regionech, která bude spočívat zejména v praktických seminářích pro lékaře a lékárníky. Cílem je pomoci zvládnout novou povinnost především lékařům ve starším věku a na vesnicích.

Povinnost pro lékaře předepisovat elektronické recepty platí od 1. ledna 2018. Centrální uložiště elektronických receptů funguje plynule a zcela bez problémů. „Od nového roku, kdy začala povinnost platit, lékaři předepsali již přes milion elektronických receptů. Děkuji všem lékařům, kteří se do povinného systému eReceptu zapojili od začátku a plní řádně své zákonné povinnosti,“ dodal ministr Vojtěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…