Výstaviště Flora otevřelo zachráněnou oranžerii

27.09.2018 20:38

Oranžerie z roku 1866 byla po tříleté rekonstrukci znovu otevřena ve Smetanových sadech.

Výstaviště Flora otevřelo zachráněnou oranžerii
Foto: flora-ol.cz
Popisek: Výstaviště Flora Olomouc - logo

Budova v sousedství restaurace Fontána a palmového skleníku přestala sloužit svému účelu v roce 1926 a v minulosti byla určena k demolici. Nyní z ní bude galerie, koncertní sál nebo místo k setkávání lidí. Výstaviště počítá i s jejím využitím pro doprovodný program Flory Olomouc.

Slavnostního přestřižení pásky se ujali primátor Antonín Staněk, arcibiskup Jan Graubner a náměstek hejtmana František Jura. Poté oranžerii, stejně jako před 132 lety, arcibiskup požehnal.

„Důležitá je vize. Jsem rád, že v Olomouci žijí lidé, kterým není okolí a jejich město lhostejné. Lidé, kteří mají svou vizi a tu dokážou naplnit,“ uvedl primátor Staněk na adresu ředitele výstaviště Jiřího Uhlíře. Právě on se o obnovu oranžerie a náročnou rekonstrukci zasadil.

Rekonstrukce byla rozdělena na čtyři etapy a vyžádala si celkové náklady 16 milionů korun. Na financování se kromě výstaviště podílelo statutární město Olomouc, Olomoucký kraj a Ministerstvo kultury České republiky.

„Z podstatné části byly práce na obnově oranžerie prováděny svépomocí – pracovníky výstaviště. Tím došlo k výrazné úspoře investičních nákladů, které byly až o třetinu vyšší,“ vysvětlil ředitel Uhlíř.

Obnovená oranžerie si zachovala svůj původní historický ráz a řemeslnou kvalitu. Návštěvníkům již v současné době nabízí doprovodnou výstavu sochařského umění festivalu Sculpture Line a je připravena na celoroční využití.

Oranžerie postavená podle versailleské předlohy je kulturní památkou. Původní dřevěná konstrukce byla do olomouckých městských sadů převezena roku 1886 ze zámeckého parku ve Velké Bystřici, odkud byla církevními hodnostáři zakoupena za 400 zlatých. Tehdy se stala se zimovištěm 90 druhů exotických rostlin, než byla nahrazena modernějším palmovým skleníkem. Do roku 2012 proto sloužila jen jako provozní zázemí.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…