Začíná revitalizace trati 238 v úseku Chrudim-Hlinsko, výluky SŽDC ovlivní provoz vlaků ČD

17.05.2015 16:15

Výlukou mezi stanicemi Chrudim a Chrudim město začíná tuto neděli 17. května zcela nenápadně revitalizace trati mezi Chrudimí a Hlinskem v Čechách.

Začíná revitalizace trati 238 v úseku Chrudim-Hlinsko, výluky SŽDC ovlivní provoz vlaků ČD
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Díky ní se do konce roku v některých úsecích zvýší rychlost až na 100 km/h, zlepší se bezpečnost na železničních přejezdech, obnoví se traťové i staniční zabezpečovací zařízení a ve stanicích Chrudim, Slatiňany a Hlinsko v Čechách se vybudují nová ostrovní nástupiště. Investorem stavby je Správa železniční dopravní cesty. Během revitalizace tratě proběhne řada výluk, při kterých České dráhy zavedou náhradní autobusovou dopravu a budou platit upravené jízdní řády.

Aktuální informace k výlukám budou zveřejněny na stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu.

První stavební práce se soustředí do stanice Chrudim. Zde bude v průběhu příštích dvou měsíců vybudováno ostrovní nástupiště, které výrazně zlepší nástupní možnosti pro cestující. Současně vznikne i kratší nástupiště přímo u výpravní budovy, které bude sloužit pro vlaky směr Moravany. Obnovou projde většina kolejiště v celé stanici. To si vyžádá nejprve výluku úseku mezi stanicemi Chrudim a Chrudim město, která potrvá do 16. června. Následně bude na dva týdny (do 29. června) vyloučen úsek do Pardubic.

V červenci se stavební činnost přesune na úsek mezi Chrudimí a Chrastí. Bude dokončeno slatiňanské zhlaví stanice Chrudim a zároveň se kompletně obnoví trať z Chrudimi do Slatiňan včetně mostu přes Chrudimku a zabezpečovacích zařízení na všech železničních přejezdech. Současně se začne rekonstruovat stanice Slatiňany, kde se rovněž vybuduje nové ostrovní nástupiště. Během této etapy budou autobusy nahrazovat vlaky v úseku Chrast u Chrudimi – Chrudim. V navazujícím úseku Chrudim – Pardubice pak bude pro vlaky platit výlukový jízdní řád. Komplikací bude současné uzavření přejezdů na důležitých komunikacích, např. na silnici I/37 nebo II/358 mezi Slatiňanami a Orlem, což prodlouží trasy náhradní autobusové dopravy. Tato výluka je naplánována od 29. června do 3. srpna.

V další etapě od 3. srpna do 25. září bude z provozu vyloučen úsek mezi Slatiňanami a Hlinskem v Čechách. Práce se soustředí do úseku Slatiňany – Chrast u Chrudimi, kde se vymění kolejový rošt, opraví některé mosty, propustky a železniční přejezdy a dokončí přestavba stanice Slatiňany. Dále se vybuduje nová výhybna Cejřov mezi zastávkami Vrbatův Kostelec a Prosetín a začnou stavební práce ve stanici Hlinsko v Čechách. I zde se vybuduje nové ostrovní nástupiště s nástupní hranou ve výšce 550 mm nad temenem kolejnice a zrekonstruuje celé kolejiště včetně zřízení nového zabezpečovacího zařízení. Nová vyvýšená nástupiště se zřídí také u výpravní budovy. I v této etapě budou vlaky nahrazeny autobusy dle výlukového jízdního řádu.

Poslední etapa proběhne od 26. září do 12. října a způsobí zastavení provozu mezi Hlinskem v Čechách a Ždírcem nad Doubravou. Během této výluky se dokončí rekonstrukce stanice Hlinsko v Čechách.

V rámci celé revitalizace se obnoví 17,3 km kolejí a 27 výhybek, zrekonstruuje se 14 železničních přejezdů, 6 mostů a 13 propustků. Stavbu zhotoví Sdružení firem EUROVIA CS, GJW Praha, Chládek a Tintěra Pardubice a HOCHTIEF CZ za 854,6 mil. Kč. Dokončení se předpokládá v průběhu listopadu 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…