Zaměstnanci Skupiny ČEZ věnovali posedmé čas dobré věci

18.09.2015 13:43

Čas pro dobrou věc nastal opět po roce pro zaměstnance Skupiny ČEZ v Ústeckém kraji. V rámci skupinových dobrovolnických aktivit se 30 z nich vypravilo pomáhat Dětskému domovu v Mašťově (4), občanskému sdružení RADKA v Kadani (10), Farní charitě v Litoměřicích (1), Skanzenu v Zubrnicích (5), Domovu pro seniory Severní Terasa v Ústí nad Labem (7) a občanskému sdružení Fokus Labe v Ústí nad Labem (3). Jejich pomoc byla více než různorodá, od výkopových, zahradnických a rukodělných prací až po kontaktní aktivity se seniory. Jak se přitom všichni shodli, rádi pomáhají druhým, a proto se rozhodli přiložit ruce k dílu tam, kde to bylo momentálně zapotřebí.

Zaměstnanci Skupiny ČEZ věnovali posedmé čas dobré věci
Foto: cez.cz
Popisek: Kateřina Kynlová a Radan Pazderka z ČEZ dobrovolně pomáhají.

Již počtvrté přijely ve středu 16. září do Dětského domova v Mašťově čtyři ženy, z toho tři již počtvrté, které pracují na různých pozicích v elektrárnách Tušimice a Prunéřov. „Kolegyně mi řekly, že je zde prima parta a vždy dobrá nálada. Samozřejmě i plno práce, ale od toho jsme tady, abychom pomohly a rády, zvláště když je to pro děti,“ odpověděla Marie Dyršmídová na otázku, co ji přivedlo do Mašťova. Na rozdíl od ostatních to byl její vůbec první dobrovolnický den. Hlavní náplní jejich práce byl úklid ve skladu a sklizeň jablek. „Opravdu to dělají pro děti, neboť všechna jablka odvážíme do výkupny. Utržené peníze se pak spravedlivě rozdělí mezi jednotlivé skupiny, přičemž jim poslouží k financování nejrůznějších výletů,“ řekla na adresu pomocnic z elektráren Pavla Šomová, zástupce ředitele dětského domova. Jak dodala, je to vítaná pomoc, neboť v jejich velikém sadu probíhá sklizeň jablek už dva měsíce a stále nejsou u konce. 

charitním domově pro seniory na Dómském pahorku v Litoměřicích asistovala personálu Martina Chvalovská z ČEZ Teplárenské v Proboštově: „Byla jsem s jedním klientem na vozíčku venku na procházce a snažila se ho během ní zabavit. S dalšími jsem hrála společenské hry a odpoledne půjdu opět s někým ven.“ Marie Chvalovská ovšem pomáhala i při obědě těm, jimž už jejich zdravotní stav neumožňoval udržet příbor v rukou, svým humorem bavila i několik obyvatel domova během poledního odpočinku u kávy v hale domova. „Měla jsem trochu obavu, zda vše zvládnu, ale všichni staroušci jsou milionoví. Jsem ráda, že alespoň některým z nich mohu zpříjemnit pro ně jinak asi dlouhý den.“

Stejný názor na čas pro dobrou věc mělo i sedm žen, které ve Skupině ČEZ pracují v různých společnostech a pozicích v Ústí nad Labem, Děčíně, Trmicích a Teplicích. Svůj jinak běžný pracovní den věnovaly stejnému počtu obyvatelek ústeckého Domova pro seniory na Severní Terase. Dopoledne s nimi byly na procházce v okolí domova a další dvě hodiny s nimi strávily příjemným povídáním. Odpoledne pro všechny nastal čas společenských her v místní tělocvičně, všechny pobavily hlavně šůle (snad ve všech domovech důchodců oblíbená šoupaná) a hod kroužky na cíl, jimiž byly čtyři nohy obrácené židle.

„Vloni jsem byla v kadaňské Radce, letos jsem si chtěla dobrovolnický den zopakovat, ale zase vyzkoušet něco jiného. Myslím, že seniorkám jsme udělaly velkou radost a všechny jsme společně strávily velice příjemný, ale i pro obě strany pozitivně energeticky nabíjející den,“ konstatovala za souhlasného přikyvování ostatních Marta Chrudimská z Teplárny Trmice.  Na mnohokrát podtrženou jedničku s nekonečným počtem hvězdiček následně společný den oznámkovala rehabilitační sestra Jarmila Kováčová: „Všechny, včetně mě jsme tak nějak pookřály. Bylo to prima a jsem ráda, že naše seniorky prožily příjemný den v perfektní společnosti. Budeme jen rádi, pokud k nám opět zavítáte,“ zvala na závěr ženy z ČEZ k opětovné dobrovolnické návštěvě do ústeckého Domova pro seniory na Severní terase.  

Kadaňská RADKA přivítala ve čtvrtek 17. září osm žen z elektráren Tušimice a Prunéřov a jednu z Teplárny Trmice, desítku dobrovolníků pak doplňoval jediný muž z ČEZ Distribuce v Děčíně. „Jsme rádi za každou pomoc, která nám usnadňuje naše aktivity. Konkrétně dobrovolníci z ČEZ jsou u nás již po páté. Šest žen, jsme tradičně zaměstnali v keramické dílně. Jimi vyrobené předměty poslouží jako poděkování našim sponzorům a partnerům. Další dvě ženy se v naší základní škole pustily do mytí oken,“ poznamenala Jarmila Bůchová, jednatelka „Radky“. Rozšroubování a opětovné složení oken měl na starosti jediný mužský dobrovolník, jehož pochopitelně v „Radce“ využili i k dalším chlapským pracím.

„Baví nás být užitečné, navíc naše pomoc je pro nás i odreagováním od starostí všedního pracovního dne. Některé z nás už jsou na dobrovolnickém dnu i po čtvrté. Další poprvé, aby si vyzkoušely něco jiného. Samozřejmě jsme do toho šly na doporučení kolegyň,“ uvedla například v keramické dílně Olga Pazderová z Elektrárny Tušimice, patřící mezi dobrovolnické premiantky. Personalistka ze stejné elektrárny Vanda Dvorská k tomu během mytí okna dodala, že čas pro dobrou věc je opravdu dobrá věc. A protože ráda pomáhá druhým, je na dobrovolnickém dnu již po páté.

Příprava na zahradní slavnost v ústeckém Fokusu Labe byla hlavní náplní práce tří dalších dobrovolníků, a to z divize Správa a ČEZ Distribuce v Děčíně. Jak se všichni tři shodli, jednou za čas má každý člověk udělat nějaký dobrý skutek a oni si proto vybrali organizaci, která je dělá každý den. „Fokus pomáhá a podporuje lidi s duševním onemocněním a snaží se o jejich návrat do běžné společnosti. Myslím, že si zasluhuje uznání a hlavně pomoc, když je zapotřebí,“ poznamenal Radan Pazderka z Děčína. Jak jeho slova doplnil Martin Lán, ředitel Zeleného Fokusu, každá pomoc je u nich vítána. „Stěhovali jsme třeba různé věci ze sezonní prodejny občerstvení na koupališti v Brné a hlavně jsme lidi z ČEZ zapojili do přípravy zahradní slavnosti pro naše klienty. Zvláště oceňuji jejich dovednost při stavbě velkého párty stanu, neboť ne každému se podaří jeho konstrukci složit bezchybně hned na poprvé.“

Poslední čtvrteční zastavení za dobrovolníky ze Skupiny ČEZ bylo vyloženě chlapské. Odpovídala tomu i jejich práce ve Skanzenu Zubrnice. Čtyři muži z ČEZ Distribuce v Děčíně a jeden z Elektrárny Tušimice zde doslova ždímali propocená oranžová trika. Všichni totiž hloubili koryta dvou lednic u bývalého mlýna, v nichž budou opětovně usazena mlýnská kola. Lopatami a krumpáči se museli dostat na hloubku více než tří metrů, přičemž vytěžený mnohaletý nános zeminy s drobnými kameny odváželi v kolečkách. Velké i více než stokilové balvany pak vytahovali z koryt na řetěze prostřednictvím jednoduchého ručního vrátku.

„Původně jsem si myslel, že k nám přijedou nějaké kancelářské sušinky, proto mne překvapilo, že jsou všichni chlapi jak hrom a smekám před nimi. Opravdu odvedli pořádný kus chlapské práce,“ vysekl poklonu mužům z ČEZ František Ledvinka, vedoucí Skanzenu Zubrnice. Jak na závěr prozradil, mlýn se budou snažit dát do původního stavu. „Tedy on už tu stával v roce 1640, ale tak daleko nepůjdeme. Budeme se mu snažit dát podobu, jakou měl v minulém století mezi světovými válkami. Vaši dobrovolníci konkrétně vykopávají zásyp ve dvou lednicích pro vodní kola. Jedno bylo pro pilu a druhé sloužilo k lisování oleje. V objektu chceme také zřídit expozici o historii elektrifikace Zubrnic a okolních vesnic.“

Hana Mladá a Lenka Holbusová

Další zaměstnanci Skupiny ČEZ se stali dobrovolníky v pátek 18. září, kdy se zapojili do mezinárodního dobrovolnického dne „Engage Day“. Ten již po sedmé pořádala platforma Byznys pro společnost, národní partner BITC (Bussines in the Community) – britské nadace Prince Charlese, jež je iniciátorem myšlenky Engage Day ve světě. Dobrovolníci z různých firem zapojených do programu ENGAGE tak ve stejný den společně pomáhají v neziskových organizacích v místě, kde žijí nebo pracují. Smyslem akce je nejen úzká spolupráce mezi komerčním a neziskovým sektorem, která umožňuje vzájemné učení se a výměnu zkušeností, ale i pozitivní prospěšnost pro celou komunitu. Za Skupinu ČEZ se napříč všemi kraji dobrovolnického dne „Engage Day“ zúčastnili 53 dobrovolníci. Ti ze severu Čech konkrétně pomáhali s výrobou dárkových předmětů v keramické dílně kadaňského sdružení RADKA, o. s., a s podzimní údržbou zahrady v lesní MŠ Spolku přátel Samorostu, z. s., v Proboštově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…