Zátěžové testy ČNB potvrzují odolnost bankovního sektoru

18.12.2017 15:30

Výsledky makrozátěžových testů České národní banky potvrzují dostatečnou odolnost českého bankovního sektoru vůči případným nepříznivým šokům.

Zátěžové testy ČNB potvrzují odolnost bankovního sektoru
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Zátěžové testy bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny na základě dat ke konci září 2017,ukázaly, že by kapitálová vybavenost celého bankovního sektoru zůstala výrazně nad 8% regulatorním minimem i v případě vysoce nepříznivého scénáře. Ten předpokládá silný pokles ekonomické aktivity v ČR i v zahraničí. Hlavními zdroji odolnosti sektoru jsou jeho celkový kapitálový poměr, který k 30. září 2017 dosahoval 18,4 %, a stávající ziskovost.

Prostřednictvím zátěžových testů ČNB pravidelně hodnotí dopady výrazně nepříznivých scénářů budoucího vývoje ekonomiky na domácí bankovní sektor.

Poznámky

Pro hodnocení odolnosti finančních institucí se sídlem v ČR a finančního systému jako celku využívá ČNB nástroj zátěžového testování. ČNB v jeho rámci uplatňuje jak agregátní/makro (tzv. top-down), tak individuální/mikro (tzv. bottom-up) přístup. Makrozátěžové testy hodnotí odolnost bankovního sektoru jako celku.

Scénáře pro jednotlivé zátěžové testy připravuje ČNB. Metodologie zátěžových testů je průběžně upravována a zveřejňována ve Zprávách o finanční stabilitě, většinou formou tematických článků nebo boxů. Frekvence provádění testů je pravidelná, nejčastěji roční či pololetní.

Další informace k zátěžovým testům lze nalézt na stránkách ČNB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…