Život dětem: V ČR se ročně narodí až 2000 dětí s poruchou autistického spektra

22.08.2023 16:03 | Tisková zpráva

Každoroční společná sbírka obecně prospěšné společnosti Život dětem a řetězce Lidl Srdce dětem opět nadělovala potřebným. Je nám potěšením vás seznámit s příběhem dvojčat Ley a Olívie, které trpí poruchou autistického spektra.

Život dětem: V ČR se ročně narodí až 2000 dětí s poruchou autistického spektra
Foto: Život dětem
Popisek: Život dětem

Jednovaječná dvojčata Lea a Olívie z Tuchoměřic se do jednoho roku svého života jevila jako bezproblémová, zdravá a šťastná dítka. Byly veselé, usměvavé, hrály si spolu a měly zájem o všechno kolem sebe. Rázem se všechno změnilo. Holčičky se uzavřely samy do sebe. Vůbec jim nevadilo, když je hlídal někdo jiný než maminka či tatínek, když se jeden z nich vrátil, neprojevovaly žádnou radost, nevyhledávaly kontakt ani mezi sebou.

I toto mohou být varovné signály poruchy autistického spektra. Postižení, se kterým se v České republice narodí až dva tisíce dětí, které si vyžaduje každodenní systematickou péči nejbližších postižených dětí. Proto se rozhodla obecně prospěšná společnost Život dětem spolu s řetězcem Lidl rodině Ley a Olivie věnovat ze společné sbírky Srdce dětem částku přesahující sto tisíc korun.

„Jsme nesmírně vděčni, všem, kdo přispěli už podvanácté ve sbírce Srdce dětem, která se koná každoročně před Vánocemi v prodejnách Lidl pod záštitou naší společnosti Život dětem. Za tu dobu se podařilo vybrat na pomoc nemocným či zdravotně znevýhodněným dětem bezmála 300 milionů korun. Bez ochoty všech dárců, včetně Lidlu, bychom nemohli pomoci ani Lee a Olivii,“ říká s nadšením ředitelka organizace Život dětem, o.p.s. Maria Křepelková.

Prostředky ze sbírky Srdce dětem tak oběma děvčatům a jejich rodině pomohly uhradit náklady spojené s odhlečovacím pobytem v řecké Velice. Čtrnáct dnů u moře všem nesmírně pomohlo. Děvčátka učinila velký krok, když se jim po dlouhé době podařilo se svými blízkými navázat kontakt.

Celý komplikovaný a nelehký příběh Ley a Olivíe se začal psát, když dívkám bylo osmnáct měsíců. Rodiče při běžné prohlídce u dětské lékařky dostali vyplnit dotazník pro záchyt poruchy autistického spektra, který nedopadl vůbec dobře. S jeho výsledky dětská lékařka okamžitě seznámila matku.

„Pediatrička mamince sdělila, že může jít o poruchu autistického spektra nebo o nějakou jinou diagnózu. To byl pro oba rodiče šok, i když samozřejmě tušili, že je něco špatně. Okolí je sice uklidňovalo, že holčičky jsou ještě malé, že z toho vyrostou, ale rodiče nechtěli na nic čekat a rozhodli se, že vyhledají nějakou odbornou pomoc. Bylo jim jasné, že čím dříve se s batolaty, která projevují známky autismu, začne pracovat, tím je větší naděje na zmírnění onemocnění. V tom nejlepším případě podle odborníků je dokonce i šance na úplné vystoupení z autistického spektra,“ doplňuje k příběhu Ley a Olivie Maria Křepelková .

Rodiče nakonec našli pomoc v Centru terapie autismu, kde dostali řadu doporučení. Především se dozvěděli, že nesmějí na své dcery tlačit, že mají po nich všechno opakovat, tzv. zrcadlit a taky pořádně a co nejpozitivněji oceňovat, když se jim něco podaří. Za každou maličkost je chválit. V případě nezdaru velmi co nejlaskavěji konejšit.  „ Kromě toho rodiče s Leou a Olívii docházejí na nejrůznější aktivity, které jim pomáhají v socializaci a různých dovednostech, ať už je to plavání, ergoterapie nebo hiporehabilitace,“ dodává Maria Křepelková. 

Jako již tradičně se předání šeku na darovanou částku účastní spolu se zástupci Života dětem a Lidlu také jeden z patronů sbírky Srdce dětem. Proto byla rodinu navštívit i sympatická mladá herečka a zpěvačka Anna Julie Slováčková se svou fenkou Jindřiškou.

„Obdivuji, jak rodiče k onemocnění svých dětí přistupují, tu jejich sílu, a hlavně to, jak dokážou být pozitivní, i když mají takové rány osudu. Samozřejmě je mi jasné, že každý rodič v takové situaci musí být silný, prostě obdivuji všechny, které postihne tahle nelehká životní situace. Holčičky jsou krásné, jak andílci a já věřím, že když budou dál chodit na terapie, na všechna ta cvičení pod dohledem svých starostlivých rodičů, kteří se o ně krásně starají, určitě budou dělat velké pokroky. A já se těším, až se s nimi znovu uvidím,“ popsala setkání s rodinou a dvojčátky Anna Julie Slováčková.

Sbírka Srdce dětem se pomalu chystá na další ročník. Na pokladnách maloobchodního řetězce Lidl proběhne od 30. října do 12. listopadu. Za získané peníze nakupuje obecně prospěšná společnost Život dětem vše potřebné pro nemocné děti. Od zdravotních pomůcek, přes rehabilitace až po tolik potřebné ozdravné pobyty. Oba organizátoři již nyní děkují všem, kteří do sbírky přispějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…