Zoo Liberec věnuje den nejvyšším zvířatům planety

20.06.2018 17:37

Světový den žiraf, který symbolicky připadá vždy na nejdelší den v roce (21. června), si liberecká zoo připomene v sobotu 23.6.

Zoo Liberec věnuje den nejvyšším zvířatům planety
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Liberec.

Tento speciální den, který vyhlásila mezinárodní organizace Giraffe Conservation Foundation (GCF), se snaží upozornit na stále klesající počty žiraf ve volné přírodě.  Za posledních třicet let klesla populace žiraf ve volné přírodě o 40 procent a tito nejvyšší savci světa se ocitají na seznamu ohrožených druhů. V současnosti jich na světě žije již méně než sto tisíc.

Zoo Liberec se přidává k desítkám dalších zoologických zahrad na světě, které žirafy chovají a které se ke kampani GCF rovněž aktivně připojují. V sobotu proběhnou v liberecké zoo tři mimořádné komentované prohlídky zázemí pavilonu žiraf s hlavním zoologem zahrady, Lubošem Melicharem, a to v časech 10.00, 11.00 a 13.00. Účastnící prohlídek tak budou moci liberecké žirafí stádo spatřit z bezprostřední blízkosti a s odborníkem debatovat o všem, co s chovem a životem těchto úctyhodných velikánů souvisí.

Každé prohlídky se může zúčastnit pouze deset osob, a tak akce platí jen pro předem registrované návštěvníky. Zájemci se mohou hlásit na telefonním čísle 773776464 ve všední dny, v čase od 08.00 do 15.00. Cena komentované prohlídky je 50 Kč plus běžná vstupenka do zoo dle platného ceníku a délka prohlídek je přibližně 40 minut. Sraz registrovaných účastníků proběhne vždy deset minut před zahájením prohlídky na prostranství za hlavním vstupem do zoo. Akce není vhodná pro děti do 7 let.

Zoo Liberec chová od roku 1985 žirafy Rothschildovy, jichž se podle údajů GCF v Ugandě a středozápadní Keni pohybuje pouhých cca 1000 jedinců. Žirafa Rothschildova tak patři mezi nejvíce ohrožené poddruhy žirafy. Tento poddruh se vyznačuje tmavohnědými kaňkovitými nebo obdélníkovitými skvrnami po těle se slabšími krémově zbarvenými liniemi okolo.

Za poklesem počtu žiraf ve volné přírodě stojí především úbytek jejich přírodního prostředí, nemoci a útoky lovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …