Zoo Ostrava: Mládě damana pralesního je konečně k vidění

28.07.2018 14:49

V ostravské zoologické zahradě se narodilo druhé mládě damana pralesního. Porodila jej samice, která se svým partnerem obývá noční expozici v Pavilonu evoluce, takže návštěvníci mají poprvé možnost mládě také pozorovat.

Zoo Ostrava: Mládě damana pralesního je konečně k vidění
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

První ostravské mládě, které bylo zároveň historicky prvním mládětem tohoto tajemného nočního savce na světě, pobývá se svými rodiči mimo zraky návštěvníků v chovatelském zázemí.

Druhé ostravské mládě damana pralesního se narodilo 18. července. Mládě je vitální a velmi aktivně se pohybuje, takže trpěliví návštěvníci zoo mají možnost jej zahlédnout. Expozice, kterou damaní rodina v Pavilonu evoluce obývá, má obrácený světelný režim, takže jsou tito noční savci aktivní v době, kdy i chovatelé mohou poodhalovat další střípky ze života těchto málo známých západoafrických tvorů.

Většina aktivit damanů pralesních se odehrává ve stromovém baldachýnu, navíc převážně v noci, takže vědci zkoumají spíše hlasitou vokalizaci nebo u uhynulých jedinců vnitřní anatomii. Nemáme k dispozici ani zkušenosti jiných chovatelů, jelikož tento drobný příbuzný slonů je chován jen velmi vzácně.

Ostravská zoo byla první na světě, která s chovem tohoto druhu damana začala. V současné době mají pár i v Zoo Jihlava a jedno zvíře chová lipská zoo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…