Zoo Praha: V pavilonu Rezervace Dja se narodilo první gorilí mládě

04.01.2024 16:08 | Tisková zpráva

V úterý 2. ledna 2024, osm minut po deváté hodině večerní, porodila desetiletá samička gorily nížinné Duni ze Zoo Praha své první mládě. Legendární Moja, vůbec první gorila, narozená v České republice, se tak stala babičkou a populární Richard pradědečkem. Mládě je v pořádku a ještě v noci začalo sát mateřské mléko. Jeho pohlaví zatím není známé.

Zoo Praha: V pavilonu Rezervace Dja se narodilo první gorilí mládě
Foto: Zoo Praha
Popisek: Zoo Praha

„Věřím, že gorilí mládě přivede do nedávno vybudovaného pavilonu Rezervace Dja další desetitisíce návštěvníků a že jeho popularita přispěje k ochraně goril v Africe,” řekla náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí Jana Komrsková a připomněla, že Rada hlavního města loni rozhodla o navýšení příspěvku na ochranu biodiverzity z 5 na 8 korun z každého vstupu do Zoo Praha.

„Z těchto prostředků je financován mj. uznávaný projekt Toulavý autobus, který vede kamerunské děti k ochraně přírody nebo některé aktivity strážců Biosférické rezervace Dja. Ostatně tamní děti naše pražské gorily dobře znají, protože knížka pohádek, v kterých vystupují, vyšla nejen francouzsky, ale i v dialektu badjoué,“ dodala náměstkyně Komrsková.

„Radujeme se z prvního gorilího mláděte, narozeného v pavilonu Rezervace Dja,” uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a doplnil: „Naše radost je o to větší, že jím pokračuje příběh slavné Moji. Narozením mláděte se zúročilo obtížné rozhodnutí rozdělit dosavadní skupinu goril a přivézt nového samce. Jen díky tomu jsme ale do Prahy získali Mojinu dceru Duni a můžeme gorily rozmnožovat.“

gorila

Duni s mládětem
(foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha)

Poprvé otcem se stal šestadvacetiletý Kisumu. Jeho další mládě, které čeká Dunina babička, třicetiletá Kijivu, by se mělo narodit přibližně za čtvrt roku.

„Porod byl rychlý, a přestože je samice Duni prvnička, zvládla vše bez sebemenších potíží. První kontrakce jsme pozorovali zhruba ve čtvrt na devět večer, přičemž už o necelou hodinu později bylo mládě na světě,“ popsal průběh porodu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. „Ostatní členové skupiny si Duni během porodu a po něm příliš nevšímali, jediný, kdo příchod nového mláděte zvídavě pozoroval, byl sedmiletý sameček Ajabu – až doposud poslední gorilí mládě narozené v Zoo Praha,“ dodal Pavel Brandl.

Ve středu 3. ledna zůstala Rezervace Dja pro veřejnost uzavřená. Opět otevřena by měla být již od čtvrtka s tím, že před expozicí goril bude přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer. Jejich objektivy totiž Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…