Zoo Ústí nad Labem opustí obě samice orangutanů. Jedna půjde do Německa, druhá do Norska

10.03.2022 7:34 | Tisková zpráva

Orangutani bornejští patří mezi nejpopulárnější zvířata v Zoo Ústí nad Labem. Jako první do zoo přišli samec Kwen, známý jako Ňuňák, a samice Dwang, známá jako Ňuňinka.

Zoo Ústí nad Labem opustí obě samice orangutanů. Jedna půjde do Německa, druhá do Norska
Foto: zoousti.cz
Popisek: Zoo Ústí nad Labem

Oba pocházeli z přírody a do zoo se dostali v roce 1989 jako přibližně dvouletá mláďata. Vytvořili spolu harmonický pár a postupně se jim narodilo 5 mláďat. Prvním byla samice Raja, která se narodila v roce 1998. Aktuálně v zoo žijí Ňuninka, její dcera Cantik, narozená v roce 2011, a Ferdinand, kříženec orangutana bornejského a sumaterského. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

V roce 2019 proběhl kontrolní screening Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií. Mezi nalezenými nedostatky bylo i chovatelské zařízení pro orangutany, které nesplňuje optimální podmínky pro chov těchto vzácných lidoopů, tudíž ani neumožňuje příchod nového chovného samce. Zoo si je těchto nedostatků vědoma, a proto intenzivně jednala s koordinátorem Evropského záchovného programu o přesunu obou samic. V průběhu března tak bude Cantik odvezena do německé Zoo Rostock a na začátku dubna proběhne transport Ňuninky do norské Zoo Kristiansand. „Máme z jejich umístění velkou radost. Obě chovatelská zařízení jsou na vysoké úrovni. Naše samice patří mezi geneticky nejcennější zvířata v Evropě, tudíž budou spojeny s chovnými samci, aby se mohly rozmnožovat.“, říká hlavní zooložka Petra Padalíková. Ferda zůstane v Ústí, jelikož by pro něj byl transport vzhledem k jeho věku velmi rizikový.

Orangutani bornejští jsou v Zoo Ústí nad Labem velmi tradičním druhem, který již přes tři dekády dělá radost všem návštěvníkům. „Uděláme maximum pro návrat tohoto vlajkového druhu do Ústí. Od koordinátora Evropského záchovného programu máme přislíbena nová chovná zvířata. Rozhodli jsme se proto po odchodu slonice Delhi, ke kterému by mělo dojít koncem letošního roku, přebudovat pavilon slonů na Asijský dům, kde by žili orangutani bornejští spolu s několika dalšími druhy zvířat. Dispozice a vlastnosti stávajícího slonince, včetně rozlehlých okolních výběhů, nám nabízejí optimální podmínky pro vznik krásného a moderního komplexu, který našim návštěvníkům ukáže faunu asijských pralesů. Přebudování slonince bude nákladné, nicméně díky záchrannému fondu zoo to není nereálné“, říká ředitelka Ilona Pšenková.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…