Zoo Zlín má za sebou úspěšný rok, do zahrady zavítalo přes 770 tisíc návštěvníků

12.01.2024 22:02 | Tisková zpráva

Zoo Zlín hodnotí rok 2023 jako mimořádně příznivý. Návštěvu zahrady si v roce, kdy si připomněla 75 let od založení, nenechalo ujít 770 663 návštěvníků, což znamená druhou nejlepší sezonu v historii. Zoo Zlín je od roku 2011 nepřetržitě druhou nejoblíbenější českou zahradou, od roku 2003 pak turistickou „jedničkou“ Zlínského kraje. V Lešné se loni dařilo také po chovatelské stránce, za uplynulých 365 dnů se narodilo 339 mláďat.

Zoo Zlín má za sebou úspěšný rok, do zahrady zavítalo přes 770 tisíc návštěvníků
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Zlín.

Vysoká návštěvnost příznivě ovlivnila i ekonomickou prosperitu zoo. „Naše ekonomická soběstačnost podle metodiky Unie českých a slovenských zoo dosáhla v roce 2023 fantastických 91 procent. Jedná se o rekordní výši nejen v historii Zoo Zlín, ale také ve všech českých a slovenských zahradách,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský. Jak dále uvedl, velké poděkování za přízeň patří návštěvníkům. „Dlouhodobý zájem nás nesmírně těší. Je to pro nás odměna za roky, kdy postupně budujeme areál odlišný od tradičního pojetí zoologické zahrady. Vážíme si každého člověka, který projde branou zahrady. A snažíme se, aby měl důvod se vracet. Opětovné překročení hranice sedmi set tisíc návštěvníků potvrzuje, že zoo rozvíjíme správným směrem. Děkujeme návštěvníkům za tak výjimečnou přízeň. Rád bych poděkoval také zřizovateli zoo, městu Zlín, za dlouholetou podporu našich investičních projektů, díky kterým můžeme zoo neustále rozvíjet. Moje poděkování za pomoc patří i Zlínskému kraji, našim sponzorům a všem, kteří Zoo Zlín mají rádi a kteří jí fandí,“ zdůraznil Horský.

Zlínská zoo byla úspěšná i v dalších oblastech. „Stále jsme jedinou zahradou na světě, která v posledních letech opakovaně odchovává dvojzoborožce indické, největší druh asijských dvojzoborožců. Po 34 letech jsme se dočkali mláděte tapíra jihoamerického, znovu jsme úspěšně odchovali mořské rejnoky siby ománské, dvě mláďata marabu menšího, ary hyacintové nebo gaura indického, největšího tura na světě. Získali jsme samce slona afrického, černého samce jaguára amerického, velmi si vážím možnosti chovat raritní hyenky hřivnaté. Otevřeli jsme dvě nové expozice, asijskou Keralu a africkou Gora Ark, nejdelší voliéru v České republice. Přišli jsme s projektem Dejme lvům novou šanci a nabídli tak lidem možnost zapojit se do výstavby prvního záchranného centra pro zabavené lvy v České republice. Byl to vskutku mimořádně vydařený rok,“ konstatoval Roman Horský.

A co Zoo Zlín čeká letos? „Pustíme se do výstavby záchranného centra pro lvy, začneme tak budovat II. etapu Karibuni. Dalším projektem bude oprava původní ubikace gibonů a tapírů v asijské oblasti zoo, nově bude objekt určen pouze pro gibony stříbrné. Rádi bychom také projekčně připravili výstavbu expozice pro levharty obláčkové, ta vznikne poblíž vloni otevřené Keraly. Téma udržitelnosti bude pokračovat mimořádným projektem v podobě fotovoltaické elektrárny, která pokryje podstatnou část naší spotřeby elektrické energie,“ sdělil ředitel Roman Horský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…