dTest: Jak se bránit trombóze z dlouhých letů

23.07.2018 8:49

Když cestujete letadlem déle než 4 hodiny, je vhodné nosit kompresní punčochy, které brání vzniku bezpříznakové nebo lehké žilní trombózy. Vyplývá to z výsledků jedenácti odborných studií, které shrnula rakouská organizace Medizin transparent.

dTest: Jak se bránit trombóze z dlouhých letů
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Léto je čas dovolených a často i dlouhých letů za exotikou. V omezeném prostoru letadel se snadno zabavíme filmem, knížkou, rozhovorem nebo hudbou ze sluchátek. Tělu však nedostatek pohybu a dlouhé sezení neprospívá a hrozí mu trombóza – vznik krevní sraženiny a ucpání cév. Trombóza vzniká většinou v žilách, jimiž se krev vrací ze svalů směrem k srdci, nejčastěji pak v nohách od kolene dolů. U letů trvajících déle než 4 hodiny postihne trombóza v průměru 200 pasažérů z milionu a nebezpečí roste úměrně délce strávené vsedě.

Podle studií jsou účinnou prevencí kompresní punčochy. Určitě pomáhají proti lehkým formám trombózy, kterých si ani nevšimneme. Teoreticky ale mohou ochránit také před těžšími trombózami vedoucími k vážnějším následkům. Drobné trombózy, které vznikají nepovšimnuty a při kterých se sraženina brzy sama rozpustí, jsou při létání nejčetnější. Těch vážnějších je podstatně méně a projevují se pocitem horka a tíhy v noze, ta je oteklá a bolí. Velmi vzácná je v souvislosti s létáním životu nebezpečná plicní trombóza, která byla pozorována jen u 2-3 osob z milionu cestujících v letadle déle než 8 hodin.

Kompresní punčochy nohy stahují, neustálý tlak podporuje proudění krve a brání tvorbě sraženin. Během výzkumů mělo lehkou a bezpříznakovou trombózu 14 osob z 1000, které si neoblékly kompresní punčochy. U těch, které je použily, se objevila nejlehčí forma trombózy jen v 1-2 případech z 1000.

Někteří lidé jsou pro vznik trombózy náchylnější. Rizikovými faktory jsou předchozí trombóza, obezita, nedostatek pohybu, zavalitější postava, křečové žíly, rakovina a poruchy srážlivosti krve. U těchto cestujících byl pozorován vznik bezpříznakové trombózy během letu v 24 případech z 1000 bez použití kompresních punčoch a jen u 2-3 osob z 1000 s kompresními punčochami.

Kompresní punčochy brání také otokům nohou ze zadržování vody. Účastníci studie nepocítili žádné nepohodlí a přednosti punčoch převažovaly nad jejich případnými nevýhodami.

Další způsoby prevence

Vzniku trombózy během letu se lze bránit i farmaceutickými přípravky, které snižují srážlivost krve. Nicméně s léčivy tohoto druhu se pojí také vedlejší účinky, mohou například zvýšit nebezpečí krvácení.

Důležité je během letu nezůstat po celou dobu sedět, často vstávat ze sedadla a procházet se nebo alespoň hýbat nohama. Je-li to možné, vyberte si sedadlo, kde k tomu budete mít více místa. Nezapomínejte pít dost vody nebo jiných nealkoholických nápojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…