dTest dosáhl pozitivních změn u online seznamek

22.07.2020 15:13

Spotřebitelská organizace dTest zahájila v únoru letošního roku kampaň Bojujeme proti neférovým seznamkám. V jejím průběhu se podařilo navázat komunikaci s lucemburskými provozovateli online seznamek, společnostmi be2 a Interdate. Jednání jsou na dobré cestě a vše aktuálně směřuje k výraznému zlepšení situace pro spotřebitele.

dTest dosáhl pozitivních změn u online seznamek
Foto: dTest
Popisek: dTest

Společnosti po výzvě dTestu přijaly některé pozitivní změny. Úpravy se týkají především automatického prodlužování členství, které bude nově jasně komunikováno ze strany provozovatelů seznamek vůči spotřebitelům. Navíc k němu v případě dosažení dohody bude docházet bez neočekávaného navyšování ceny oproti úvodnímu měsíci. Provozovatelé by dále měli zapracovat možnost ukončit členství jednoduše přímo na webu online seznamek, a to bez výpovědní doby. „Všechny tyto změny vnímáme pozitivně. Věříme, že se dohodneme ještě na dalších úpravách, které v souhrnu zajistí výrazné zlepšení situace spotřebitelů u těchto online služeb,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Uvedené změny jsou nyní předmětem společných jednání a realizace úprav bude záviset na tom, zda a kdy dojde k uzavření dohody mezi dTestem a uvedenými společnostmi.

dTest zároveň jedná s lucemburskými společnostmi o kompenzaci pro spotřebitele, kteří se na něj obrátili se stížností nebo s žádostí o radu v situaci, již sami nebyli schopni řešit. Širší rámec kompenzací není v současné době možný, protože v České republice stále neexistuje možnost podat hromadnou žalobu. I tak je pro spotřebitele lepší dohoda s provozovateli služeb než velké množství individuálních sporů, které by bez ní hrozilo. dTest je ovšem připraven k dalším právním krokům, pokud by k dohodě nakonec nedošlo.

Návrh zákona o hromadném řízení, jenž má tento nedostatek právní úpravy odstranit, už schválila vláda a čeká na projednání v parlamentu. „Legislativní postup výrazně zdržela mimořádná situace uplynulých měsíců. Nyní se již vše vrací do normálu. Věříme, že našim zákonodárcům není osud spotřebitelů lhostejný a do projednávání se brzy pustí,“ uzavírá Eduarda Hekšová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…