Pro Prahu 9 je testování žáků antigenními testy hazard se zdravím. Padlo řešení

11.04.2021 18:11

Městská část Praha 9 nesouhlasí s metodou povinného testování žáků na COVID-19, kterou nařídilo ministerstvo zdravotnictví. „Zvolíme mnohem šetrnější a účinnější způsob. Děti by díky němu navíc nemusely ve třídách vůbec rotovat,“ řekl tamní starosta Tomáš Portlík z ODS.

Pro Prahu 9 je testování žáků antigenními testy hazard se zdravím. Padlo řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Portlík

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí
Testování žáků dvakrát týdně antigenními testy od čínských výrobců Lepu Medical a Singclean považuje Praha 9 jako zřizovatel pěti základních a deseti mateřských škol za nebezpečný omyl. Metoda, kterou pro dubnový návrat školáků do lavic schválila vláda, je prý pro děti krajně nepříjemná, potenciálně i bolestivá, a navíc velmi málo přesná.

Školy proto s podporou radnice připravují šetrnější a efektivnější způsob testování. V pondělí se první testování asi 1800 dětí v Praze 9 uskuteční státními antigenními testy, ale od středy pak přípravné třídy mateřských škol přejdou na PCR testy.

„U čínských testů, které vybrala vláda, se odběrové štětičky zanoří do nosní dírky do hloubky zhruba dvou a půl centimetrů, což téměř odpovídá klasickému odběru z nosohltanu. Dětská sliznice je přitom mnohem jemnější a citlivější než u dospělého člověka a při častém opakování může krvácet a být poté i náchylnější k infekcím,“ kritizuje vládní řešení radní pro školství Prahy 9 Zdeněk Davídek.

Tamní děti tedy budou pravidelně testovány PCR testy. „Plánujeme, že by se děti testovaly doma, ve škole by se jen odevzdal vzorek a výsledky by rodina obdržela on-line formou. Do školy by šly děti vždy až po vyhodnocení PCR testu a nehrozil by tak žádný rizikový kontakt,“ dodává radní pro školství Zdeněk Davídek.

Nespornou výhodou tzv. poolování je podle slov městské části nižší cena oproti běžnému testu PCR. „Věřím, že v případě většího rozšíření této spolehlivé metody by cena za otestování jednoho dítěte klesla na úroveň srovnatelnou s cenou za provedení antigenního testu, ale stále by se jednalo o PCR test. To by umožnilo i ostatním samosprávám předejít vzniku dalších vln rozšíření nákazy, které by již naše školství nemuselo přežít,“ doplnil starosta Portlík.

Městská část Praha 9 také podnikne kroky k tomu, aby obdržela od zdravotních pojišťoven za každý PCR test stejný příspěvek, jako pojišťovny hradí akreditovaným laboratořím za provádění antigenních testů, na něž má každý pojištěnec právo jednou za tři dny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…